Πράσινη Εβδομάδα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον εορτασμό της Πράσινης Εβδομάδας, οργανώνοντας ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι από 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2016.


Η Πράσινη Εβδομάδα είναι η μεγαλύτερη ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον και κορυφώνεται με την οργάνωση του ετήσιου συνεδρίου στις Βρυξέλλες την 1η Ιουνίου. Παράλληλα με το συνέδριο διεξάγονται εκδηλώσεις «δορυφόροι» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την προβολή σημαντικών τοπικών περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το θέμα του φετινού εορτασμού, «Επένδυση για ένα πιο πράσινο μέλλον», είναι αφιερωμένο στους τρόπους που σημερινές επενδύσεις και δράσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε να έχουμε ένα πιο «πράσινο μέλλον». Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού κάθε μέρα της Πράσινης Εβδομάδας εστιάζεται σε μια διαφορετική πτυχή του θέματος.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει στα πλαίσια του εορτασμού της Πράσινης Εβδομάδας ειδικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικών και ενημερωτικές δράσεις που περιλαμβάνουν:

Περιήγηση και ενημέρωση στην περιοδική έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους»

Πράσινες διαδρομές στο Γεωπάρκο Λέσβου
Περιήγηση στο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης
Περιήγηση και ενημέρωση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Γνωρίζω και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς»

Στόχος των εκδηλώσεων που οργανώνονται φέτος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι να γνωρίσει τόσο στους κατοίκους της Λέσβου όσο και στους επισκέπτες του νησιού και κυρίως τους νέους το Απολιθωμένο Δάσος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, μέσα από τις εκδηλώσεις στόχος είναι ευαισθητοποίηση των συμμετασχόντων για την ανάγκη προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, τα οποία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της γεωλογικής μας ιστορίας και μάρτυρες των γεωλογικών διεργασιών που δημιούργησαν το Αιγαίο, των μεγάλων κλιματικών αλλαγών και της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.