Επιτέλους αντέδρασε ο Δήμαρχος- Επιστολή για τις πορείες μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης

Επιστολή για τις πορείες μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης



Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Αλέξη Τσίπρα, την παρακάτω επιστολή με θέμα τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων και την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου.

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου αναφορικά με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αναχώρησή τους προς την Κεντρική Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, έπειτα από την παρέλευση 25 ημερών, όλοι οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μια βεβαίωση, η οποία τους επιτρέπει την ελευθερία μετακίνησης εντός των γεωγραφικών ορίων του νησιού ενώ απαγορεύει να φύγουν από αυτό. Παράλληλα, η καθυστέρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου, υποχρεώνει εκ των πραγμάτων, την παραμονή των προσφύγων στη Λέσβο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω, δημιουργούν εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των φιλοξενουμένων μας, μερίδα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται  στην παραβατικότητα, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων και του φόβου μιας ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Οι παραβατικές ενέργειες, που δεν θα έχουν μόνο στόχο την αναχώρησή τους προς την κεντρική Ελλάδα αλλά και την εξασφάλιση βασικών αναγκών. Aυτές οι ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία,  μια κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα, μέχρι σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η στήριξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την προβολή της Λέσβου και της Ελλάδας με θετικό πρόσημο, σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αντίκτυπο στην αποκατάσταση του πληγέντος κύρους της.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να σας προτείνω κάποιες δράσεις για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της κρίσης, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. 

Συγκεκριμένα :

την ενίσχυση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους

την μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε νέες δομές ανά την Ελλάδα

την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας

Απευθύνω έκκληση ώστε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου, κάτι που θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα.

Η εμπειρία μας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μας δίδαξε ότι απαιτείται ταχύτητα στις δράσεις και πρόληψη. Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουμε πάση θυσία τις καταστάσεις που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην, όσο το δυνατόν, ταχύτερη ανταπόκρισή σας. 

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου

          Σπύρος Γαληνός