ΕΝΦΙΑ: Μείωση στο αφορολόγητο και αύξηση του φόρου!

Ο ΕΝΦΙΑ όχι απλά δεν καταργήθηκε, αλλά έρχεται ανανεωμένος με μικρότερο αφορολόγητο και αυξημένους συντελεστές.


Ειδικότερα αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 και εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ), τα κλιμάκια αλλάζουν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), όταν έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με διπλασιασμό των κλιμακίων (από 12 σε 25) και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία (οι συντελεστές ξεκινούν πλέον από το 0,0037 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι των 2 ευρώ που ίσχυαν έως σήμερα) αλλά αυξημένους έως και 25% συντελεστές στα «ρετιρέ».

Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.

Χαράτσι έρχεται και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητα, τα οποία παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις., ενώ στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται πλέον και τα αγροτεμάχια.


Πηγη newsit.gr