Στη Μυτιλήνη της αλληλεγγύης η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων

Στη Μυτιλήνη της αλληλεγγύης η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων


Στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, όπου στεγάζεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς συνδιοργανώνει, από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαΐου, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων και την τελετή απονομής των Βραβείων Luigi Micheletti, DASA και Heritage in Motion. Τα συγκεκριμένα βραβεία αποτελούν από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών

Το πρόγραμμα της συνάντησης, εκτός από τις τελετές απονομής, περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εορτασμό του 2016 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στη θεματική «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, τα μουσεία και την ιστορία του.

Η επιλογή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από το σύνολο των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ έγινε, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου σε μια προσπάθεια στήριξης του νησιού και των κατοίκων του, «που εδώ και μήνες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων Βιμ βαν ντερ Βάιντεν επισημαίνει πως «Η αποστολή ενός μουσείου είναι να γεφυρώσει τον χρόνο, τις ηπείρους και τους ανθρώπους και να ενθαρρύνει τον διάλογο στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό ότι διοργανώνεται η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο».


πηγή: http://left.gr