ΤΩΡΑ: Νεα ένταση στο κέντρο κράτησης της Μόριας της Λέσβου

Ένταση αυτή την ώρα στο κέντρο κράτησης της Μόριας από πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να αφεθούν ελεύθεροι.


Για ακόμα μια φορά απομακρύνθηκαν από το κέντρο οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν έξω από το κέντρο.

Όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου καθυστερεί και η κατάσταση είναι έκρηθμη το τελευταίο διάστημα με 4.000 ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. 

Στη Μυτιλήνη σήμερα η αντιπρόεδρος της Ευρω-ομάδας των Πρασίνων, Ska Keller, προκειμένου να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης ενώ τον τελευταίο μήνα ένταση παρατηρείται μετά από κάθε σχεδόν επίσκεψη στη Μόρια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας όλοι όσοι φτάνουν στα νησιά μετά τις 20 Μαρτίου , θα επιστρέφουν στην Τουρκία, δύο μήνες όμως μετά και δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την fast track διαδικασία.


Το σκηνικό συμπληρώνουν καθημερινές απόπειρες μεταναστών και προσφύγων να επιχειρούν να «τρυπώσουν» σε φορτηγά κατά την επιβίβαση τους στα πλοία με προορισμό τον Πειραιά αλλά και διαμαρτυρία κατοίκων της Μόριας για ζημιές στις περιουσίες τους οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με το δήμαρχο.