Πανελλήνιες 2016: Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα έχουν απομένει για την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων 2016, με τους υποψήφιους να διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.


Η αυλαία των πανελλαδικών ανοίγει τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στη συνέχεια, από τις 16 έως 27 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα.
Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται σε 103.366. Από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Με το καινούριο σύστημα θα εξεταστούν για πρώτη φορά περίπου 80.000 απόφοιτοι λυκείων σε τέσσερα μαθήματα, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις επέλεξε να δηλώσει και το προαιρετικό 5ο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγής.

Όσον αφορά τους βαθμούς των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.


πηγή:  www.newsbomb.gr