Δεν γλιτώσαμε την αύξηση- Αλλάζει ο ΦΠΑ την Τετάρτη στην Λέσβο αλλά μόνο ο συντελεστής του 16%- Αυξάνεται στο 17%

Ούτε τα νησιά που διατηρούν ειδικό καθεστώς έως το τέλος του χρόνου γλιτώνουν από την αύξηση του ΦΠΑ από την ερχόμενη Τετάρτη.


Ούτε τα νησιά  που διατηρούν ειδικό καθεστώς έως το τέλος του χρόνου γλιτώνουν από την αύξηση του ΦΠΑ από την ερχόμενη Τετάρτη αφού καλούνται να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% που ήταν μέχρι τώρα, στο 17%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γγ Δημοσίων Εσόδων, Γ.Πιτσιλή, τα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου, καλούνται να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% που ήταν μέχρι τώρα, στο 17%. «Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ο λόγος είναι διότι το ειδικό καθεστώς προβλέπει μειωμένο κατά 30% συντελεστή σε σχέση με τον κανονικό και από τη στιγμή που ο κανονικός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24%, αυτό συνεπάγεται ότι επηρεάζεται και ο συντελεστής και στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία δεν έχει ακόμη καταργηθεί το ειδικό καθεστώς.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε αναφέρει ότι «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα». 

Επιπλέον προβλέπεται ότι : «Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της».



Ποια νησιά χάνουν τον μειωμένο συντελεστή


Τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2016 είναι η Σύρος, η Τήνος, η Ανδρός, η Σίφνος, η Μήλος, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Σκύρος και η Αλόννησος.
Έχει δε ήδη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα των έξι πιο τουριστικών και ανεπτυγμένων νησιών: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος και Σκιάθος.

Διατηρούν τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (το 16 γίνεται 17%) μέχρι το τέλος του χρόνου τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέχρι τέλους του 2016, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας, όπου βρίσκονται οι έδρες των ΔΟΥ (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από το προσφυγικό πρόβλημα.

Έχοντας υπόψη μας τα ανωτέρω και με την επιφύλαξη τυχόν τροποποιήσεων στο επερχόμενο νομοσχέδιο, ισχύουν τα ακόλουθα: 

Λοιπά νησιά στα οποία παραμένει η μείωση των συντελεστών

Υπηρεσίες
Μέχρι 30.9.2015
από 1.10.2015 μέχρι 31.5.2016
από 1.6.2016 και μέχρι να αλλάξει
Υπηρεσίες Παραρτήματος ΙΙΙ με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
 
-Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).
4%
4%
4%
-Η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.
9%
9%
9%
-Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.
4%
9%
9%
Λοιπές Υπηρεσίες
Λοιπές υπηρεσίες κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23%
16%
16%
17%





Περιοχές

Περίοδος
από 1.6.2016
Υπηρεσίες Παραρτήματος ΙΙΙ με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
 
-Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων
6%
-Η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.
13%
-Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.
13%
Λοιπές Υπηρεσίες
Λοιπές υπηρεσίες κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23%
24%
Αγαθά
Βιβλία και βιβλία για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4901, ΕΧ 4903).
6%
Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις (Δ.Κ. 4902)
6%
Φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004. Εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002. (Δ.Κ. ΕΧ 3002, ΕΧ 3003, ΕΧ 3004)
6%
Αγαθά του παραρτήματος ΙΙI του κώδικα ΦΠΑ με 13% (κρέατα,ψάρια,λαχανικά,φυτά,νερό ηλεκτρική ενέργεια κλπ)
13%
Καπνοβιομηχανικά προιόντα και μεταφορικά μέσα (παρ. 4 του άρθρου 21)
24%
Λοιπά αγαθά εκτός των ανωτέρω που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (23%)