14ο Διεθνές Συνέδριο Νησ(ι)ολογία και Ουτοπία: πίσω στις ρίζες της μελέτης των νησιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

23-27 Μαΐου 2016, Λόφος Πανεπιστημίου, Λέσβος

Στη Μυτιλήνη, από 23 ως 27 Μαΐου 2016 διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Νησιωτικών Πανεπιστημίων (RETI - Réseau d’Excellence des Territoires Insulaires) και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το 14ο Διεθνές Συνέδριο “Νησ(ι)ολογία και Ουτοπία: πίσω στις ρίζες της μελέτης των νησιών” της «Διεθνούς Ένωσης Μελετών Μικρών Νησιών» (ISISA - International Small Islands Studies Association).

To συνέδριο θα χαιρετήσουν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Ν. Ζούρος, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Ε. Τζιμής και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα Χρ. Καλογήρου, ενώ την έναρξη θα κηρύξει ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Γιανέλλης.

Το Συνέδριο ξεκινάει με Στρογγυλό Τραπέζι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 23 Μαΐου, ώρα 16:00 με θέμα: «Φορείς Λήψης Αποφάσεων για τα Νησιά και Ακαδημαϊκή Κοινότητα» και συντονιστή τον Michel Biggi, Γάλλο οικονομολόγο, με μακρά εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης νησιών. Στο Τραπέζι συμμετέχουν:

-           T Picula (HR), Ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος των νησιών στην επιτροπή Θαλασσών, Νησιών, Ποταμών και Παράκτιων Περιοχών
-           Pierre Jean Coulon, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πρόεδρος του τμήματος Μεταφορές, Ενέργεια, Υποδομές και Κοινωνία της Πληροφορίας
-           Δ. Γάκης, βουλευτής, Πρόεδρος Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της ειδικής Μόνιμης επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (tbc)
-           Γ. Μπενέτος, Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων – INSULEUR
-           Θρ. Καλογρίδης, Πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)
-           Ε. Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) και αντιπρόεδρος του European Small Island Network (ESIN)
-           Α.Χατζημπίρος, Συντονιστής Επιτροπής Νησιών της Διάσκεψης Παράκτιων και Περιφερειακών Περιοχών της ΕΕ (CRPM)

Την Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή παρουσιάζονται 130 επιστημονικές εργασίες σε αίθουσες στο Λόφο Πανεπιστημίου σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον των νησιών με 150 συμμετέχοντες από νησιωτικές περιοχές από όλο τον κόσμο. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο νησί. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ανοιχτή για όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες.

Λέσβος 18.05.2016


Για περισσότερες πληροφορίες:


Από την Οργανωτική Επιτροπή


Γιάννης Σπιλάνης, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης