10 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες διεκδικεί φέτος ο Δήμος Λέσβου-Αύριο η ανακοίνωση των βραβευμένων παραλιών

Δέκα γαλάζιες σημαίες διεκδικεί φέτος και ελπίζει ότι θα καταφέρει να τις κερδίσει, ο Δήμος Λέσβου, για τις παραλίες του νησιού μας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όταν γίνει και η επίσημη ανακοίνωση των παραλιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ν. Καρασάββας, δηλώνει αισιόδοξος ότι φέτος θα πάρουμε 3 γαλάζιες σημαίες περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ όπως τονίζει και η παραλία της Σκάλας Ερεσού θα λειτουργήσει πληρώντας όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των βραβευμένων παραλιών, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να πάρει και αυτή γαλάζια σημαία.

Συγκεκριμένα, τη γαλάζια σημαία διεκδικούν φέτος τα Τσαμάκια, το Κανόνι Θερμής, η παραλία της Κάγιας, η Νυφίδα, η Μήθυμνα, η Πέτρα, η Άναξος, τα Βατερά και ο Άγιος Ισίδωρος Πλωμαρίου.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης/ Μ. Χατζηγεωργίου


Τίτλος : Την Τετάρτη στη Χαλκιδική η πρώτη Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών»

Με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη 25 Μαΐου στη Χαλκιδική η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία.

Η επίσημη τελετή θα ξεκινήσει με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ θα ακολουθήσει επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώνεται με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματικό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort παρουσία των προσκεκλημένων ης εκδήλωσης. Θα έχουν προηγηθεί οι σχετικοί χαιρετισμοί από τους επισήμους. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, η οποία θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, έχουν προσκληθεί στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αν. Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως και οι πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής, καθώς και φορείς του τουριστικού χώρου.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοιννονται ﷽﷽﷽ται ότι στην ΕλλΆείτοιώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), από το 1992 Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη. Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕΠΦ θα είναι ο διοργανωτής της εν λόγω Κορυφαίας Εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE.

Σημειώνεται ότι, με 395 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατείχε το 2015 την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.  Η Διεθνής Επιτροπή FEE το 2015 βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

«Φέτος, το FEE επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές και μαρίνες, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕΠΦ, εθνικό χειριστή του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο από το FEE. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τη στήριξη μας σε ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη μας, με δυναμική παρουσία σε όλα τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίηση. Ιδιαίτερα δε, στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αφού, επί σειρά ετών, κατέχει μια από τις πρώτες σε αριθμό βραβευμένων ακτών θέσεις, με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης δεδομένου του μεγάλου μήκους ακτογραμμής που διαθέτει» δήλωσε η κα Lesley Jones, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, FEE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κος Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την πραγματοποίηση της εμβληματικής σημασίας τελετής του FEE στη χώρα μας τόνισε :

«Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σταθερά μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών. Ειδικά για τις ακτές βρισκόταν ως το 2014 στη 2η θέση ενώ πέρσι πέρασε στην 3η θέση μετά την Τουρκία. Η Ισπανία διατηρεί σταθερά την 1η θέση εδώ και πολλά χρόνια με μικρή αυξητική τάση.

Βασικός στόχος της ΕΕΠΦ, ως Εθνικού Χειριστή του προγράμματος, είναι η αύξηση του αριθμού των βραβεύσεων, διατηρώντας όμως παράλληλα την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Κατά τη γνώμη μας, η κατάκτηση υψηλότερης θέσης θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο της περιβαλλοντικής και τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας, όπως συμβαίνει στη γείτονα Τουρκία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρσι ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της χώρας του όχι μόνο την κατάκτηση της πρώτης θέσης διεθνώς σε αριθμό βραβευμένων ακτών αλλά και τον αριθμό των 1.000 βραβευμένων ακτών μέχρι το 2023, επέτειο των 100 χρόνων από τη ίδρυση του τουρκικού κράτους». Καταλήγοντας προσθέτει : «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί το FEE σε αυτές τις πρωτιές προσθέτει άλλη μία, μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ: την ανοιχτή ανακοίνωση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων με μια μεγάλη εκδήλωση, και μάλιστα στη χώρα μας».


Υπογραμμίζεται ότι το Πρόγραμμα και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία του Porto Carras Grand Resort, των προϊόντων πρόσβασης Mobi-mat και την Πανελληνία Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.