Επεισοδιακή μεταμεσονύκτια μεταφορά μεταναστών στην Λέρο από Λέσβο και Χίο για την αποσυμφόρηση των hotspots

Επιχείρηση μεταφοράς συνολικά 159 μεταναστών και προσφύγων στη Λέρο, από τη Λέσβο και τη Χίο, βρισκόταν σε εξέλιξη αργά το βράδυ της Μ. Τετάρτης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspots των δυο νησιών, όπου συνολικά διαμένουν περισσότερα από 6.000 άτομα.


Η αναχώρηση από τη Χίο έγινε τελικά με 39 επιβαίνοντες, καθώς 161 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από το πλοίο και διασκορπίστηκαν στα χωράφια γύρω από το λιμάνι των Μεστών, όπου είχαν μεταφερθεί νωρίτερα με λεωφορεία.

Για άγνωστους όμως λόγους η αναχώρηση καθυστέρησε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, επτά αλλοδαποί που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» καλούσαν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν από το πλοίο, τονίζοντας ότι αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί και το πρωί της Μ. Πέμπτης οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Τελικά οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν.

Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα και στον υπαίθριο χώρο πλάι στο ΔΗΠΕΘΕ.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πόλη και όχι στο hotspot αφού οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός έκλεισαν το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου.

Η αναχώρηση των μεταναστών από τη Μυτιλήνη αναμενόταν να γίνει τα μεσάνυχτα. 


Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής.