H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου στην έκθεση "Ελλάδος Γεύση".

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου στην έκθεση "Ελλάδος Γεύση".


 Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση» που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ενώ στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού ανέλαβαν τη λειτουργία του περιπτέρου.

Την ημέρα των εγκαινίων στο περίπτερο της Περιφέρειας προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα μαγειρεμένα από το γνωστό σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, ενώ τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μαγειρικής αφιερωμένη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο «Κεντρικό Παντοπωλείο» της έκθεσης, ο γνωστός σεφ με τους βοηθούς του χρησιμοποιώντας παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας, ετοίμασαν πιάτα τα οποία κατόπιν προσφέρθηκαν στο κοινό που παρευρέθηκε.

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δ. Τρυφωνόπουλος. Το κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση είχε την ευκαιρία να  γνωρίσει και να δοκιμάσει στο περίπτερο της Περιφέρειας προϊόντα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως ούζο από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, κρασί από τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Χίο, λάδι από τη Λέσβο, παξιμάδια, βουτήματα και ζυμαρικά από τη Λήμνο, μαστίχα, λικέρ, γλυκά του κουταλιού και λουκούμια από τη Χίο, αλίπαστα και τσίπουρο από τη Λήμνο, ξερά σύκα και λιαστές ντομάτες από τη Λέσβο, μαρμελάδες, καλλυντικά, αιθέρια έλαια και βότανα από τη Σάμο.

Τα προϊόντα που προσφέρθηκαν ήταν χορηγίες εταιριών του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα των ακόλουθων:    

Χ. Ματαρέλλης και ΣΙΑ Ο.Ε., Ισίδωρος Αρβανίτης, Δημήτριος Δ. Γιαννατσής, Ι. Βαρβαγιάννης Ε.Π.Ε., Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΛΕΣΕΛ), Oleve, Δημήτρης Αγιασσωτέλης, «Μυτιληνιά Γή» από τη Λέσβο.

Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, Ν. Κουκουλήθρας και Υιοί Ο.Ε., Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου, Αφοί Ποριάζη Ο.Ε., ΑΕ Σταματέρη Ο.Ε., Σταματέρης Ε.Π.Ε, Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου Χορού, Χρυσάφη Α.Β.Ε.Ε., Κατωμερίτης Δημήτρης, Παλαιολόγος Παλαιολόγου, Αφοί Σαρικλή Ο.Ε. Κουτούκης Κ. Γεώργιος, , από τη Λήμνο.

Ένωση Οινοπαραγωγικών Συνεταιρισμών Σάμου, Εμμ. Γιοκαρίνης ΑΒΕΕ, Εμμ. Ι. Ζαρμπάνης και ΣΙΑ Ο.Ε., Ιωάννης Π. Φραντζέσκος Α.Ε.Β.Ε. Bio Samos Μαρκου Ι. Π. και ΣΙΑ Ο.Ε., Simou Nitter Birgit “Orpheus”, Αφοι Κληρονόμου, Υιοι Κεντούρη, από τη Σάμο.
Στέφανος Παληός “ Το γλυκό της Θείας Ευαγγελίας”, Citrus Άρωμα μνήμης, κτήμα Κεφάλα, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ΕΛΜΑ, Κληρονόμων Λ. Σεραφείμ, ΑΦΟΙ Τέττερη Ο.Ε., από τη Χίο.

Συμμετοχή Δήμου Λέσβου στην έκθεση “Ελλάδος Γεύση”.          
  
Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Λέσβου στην έκθεση “Ελλάδος Γεύση”, που διεξήχθη από την Παρασκευή, 15 έως και τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Αθήνα).

Επρόκειτο για ένα μικτό festival, βασιζόμενο στο τρίπτυχο “Γαστρονομία, Τουρισμός, Πολιτισμός”, με πολλές παράλληλες δράσεις μαγειρικής, μουσικοχορευτικών δρώμενων, ημερίδων, κ.α., που αφορούσε κυρίως τον πληθυσμό των δυτικών προαστίων της Αθήνας.    

Στο festival αυτό που διοργανώνεται για πρώτη φορά, συμμετείχαν πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες από όλη την Ελλάδα, ενώ η Λέσβος είχε μία πολύ δυναμική παρουσία, αφού εκτός από το Δήμο ο οποίος είχε αναλάβει το σκέλος της εξειδικευμένης και  ανεξάρτητης παρουσίασης των λεσβιακών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων & ποτών, συμμετείχε και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συνολική παρουσίαση όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Το Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, ενώ την πολιτιστική παρουσίαση του νησιού, συνέδραμε η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), δια του Προέδρου της Νεκτάριου Βακάλη, με τη διάθεση πληροφοριακού πολιτιστικού υλικού σε ειδικό stand, εντός του 80 τ.μ. περιπτέρου του Δήμου Λέσβου. Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής του Δήμου Λέσβου, η ακτοπλοϊκή εταιρεία BLUE STAR FERRIES.        

Στο περίπτερο της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν με δικό τους ατομικό χώρο, 25 τυποποιητικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν τη δυνατότητα να εκθέτουν προϊόντα, διαφημιστικά έντυπα και επιχειρησιακά banners, να διενεργούν γευσιγνωστικές δοκιμές – δειγματοδιανομές, να προβαίνουν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις και να διαπραγματεύονται με τους εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης.     

Κατά την τετραήμερη παρουσία του Δήμου Λέσβου στο festival, εκτός των παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

Σε καθημερινή βάση και εντός του περιπτέρου του Δήμου Λέσβου, διεξαγόταν ζωντανή μαγειρική παρουσίαση από το Βασίλη Βεμβέτσο, που βασιζόταν σε αγνά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα από το Μανταμάδο και τη Μυτιλήνη.

Στο κεντρικό stage μαγειρικής – παντοπωλείο της “Ελλάδος Γεύση”, ο executive chef της σχολής Αρχιμαγείρων “Le Monde” Μιχάλης Ντουνέτας, παρουσίασε λεσβιακές συνταγές από τα προϊόντα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση. 

Υπήρξαν επαγγελματικές συναντήσεις με έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, τόσο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που παρευρισκόταν στην έκθεση, όσο και από τον εκπρόσωπο του Δήμου Λέσβου, για λογαριασμό όσων δεν είχαν φυσική παρουσία στο festival. Όλες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις του νησιού, θα λάβουν αναλυτικό report, για την εκφρασμένη ζήτηση των προϊόντων τους, ώστε στη συνέχεια να πράξουν τα δέοντα, τόσο για εξαγωγές, όσο και για τοποθετήσεις εντός Ελλάδας.   

Έντονο ενδιαφέρον για την παγκόσμια προώθηση των λεσβιακών προϊόντων, υπήρξε από εκπροσώπους μεγάλων δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίοι εντός των επομένων ημερών, θα παρουσιάσουν δωρεάν τη γαστρονομική και τουριστική φυσιογνωμία του νησιού, ενώ με πολύ χαμηλό κόστος θα διαφημίσουν στην παγκόσμια ομογένεια, τις λεσβιακές επιχειρήσεις που επιθυμούν.

Σε κοινή συνάντηση των υπευθύνων του Δήμου Λέσβου Πάνου Πίτσιου και της Π.Β.Α. Βασιλικής Ροδοπούλου, με τον εκπρόσωπο της “Fishing Trips” Γιώργο Λουρδή, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού στη Λέσβο και τέθηκαν οι βάσεις έναρξης άμεσης συνεργασίας, ώστε αυτό το θεματικό είδος που ανθεί σε άλλες περιοχές, να οργανωθεί σωστά και στο νησί. Κοινή εκτίμηση είναι, ότι λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της αλιείας στη Λέσβο, αλλά και λόγω της ύπαρξης των δύο μεγάλων κλειστών κόλπων με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί άνετα να βρει μεγάλο πεδίο εφαρμογής στη Λέσβο. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, να διοργανωθεί σε σύντομο διάστημα ειδική ημερίδα στη Μυτιλήνη, με θέμα την ανάπτυξη του fishing tourism στη Λέσβο. Εν τω μεταξύ, όσοι αλιείες, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και νέοι που θα ήθελαν ένα επιπλέον εισόδημα, ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο δίκτυο της “Fishing Trips”, μπορούν να επικοινωνήσουν, τόσο με τη Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α. στη Μυτιλήνη, όσο και με τα γραφεία της Δ/Κ Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου.

Οι επιχειρήσεις που έδωσαν δυναμικό παρών εντός του περιπτέρου του Δήμου Λέσβου, προωθώντας τα εξαιρετικά τους προϊόντα, ήταν (αλφαβητικά):        

“ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

“ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ” ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΝΩΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ  

ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ

ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: ΚΡΕΑΤΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤA ΛΕΣΒΟΥ

“ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ” ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΣΤΥΨΗ”

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ & ΛΕΣΕΛ Α.Ε.: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΦΛΟΚΑΚΙ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΛΕΒΑ Α.Ε.: ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ

“LASIA” ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ

“ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ” ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΟΝΔΡΟΜΠΙΛΑΣ: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 

ΛΙΝΟΥ Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε.: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΚΕΦΙ”

“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ 

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ 

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ 

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ “ΠΕΡΙ ΛΕΣΒΟΥ”: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

“SAPON” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΠΛΑΝΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ    

“ΣΕΛΑΔΙ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ

TERRA LESVIKA: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΤΡΟΙΖΕΛΗ ΜΑΡΙΑ” ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, στην έκθεση “Ελλάδος Γεύση”, Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τη συμμετοχή της Λέσβου:

“Η μεθοδική και επαγγελματική συμμετοχή των λεσβιακών επιχειρήσεων σε πολλές εκθέσεις, είναι πολύ σημαντική για την εμπέδωση και την καταχώρηση των brands στο υποσυνείδητο των καταναλωτών, η οποία στη συνέχεια θα μετουσιωθεί σε πώληση. Η βοήθεια των αυτοδιοικητικών φορέων προς αυτή την κατεύθυνση είναι άκρως σημαντική, αν λάβουμε υπόψη τις γενικότερες επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και αυτά καθεαυτά τα μεγέθη των λεσβιακών επιχειρήσεων”.