Μελέτη για το έργο της προστασίας – διαμόρφωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης.

Χριστιάνα Καλογήρου: «Γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, ώστε να ενταχθεί στον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της Λέσβου»


Την έγκριση κατάρτισης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Λέσβου για τη μελέτη του έργου της προστασίας – διαμόρφωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στην τελευταία συνεδρίασή του.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η καταγραφή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, που φυλάσσονται εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου εδώ και δεκαετίες, η διενέργεια δοκιμαστικών τομών, προκειμένου να διαπιστωθούν τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του μνημείου, η αποτύπωση και απεικόνισή του με σύγχρονα μέσα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αρχιτεκτονική μελέτη και την μελλοντική ανάδειξή του.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 50.000 ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι διετής.

Δήλωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας. Χριστάνας Καλογήρου: "Η προστασία και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης αποτελεί ένα όνειρο και στόχο όλων των κατοίκων του νησιού διαχρονικά. Η μελέτη του μνημείου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, ώστε να ενταχθεί στο σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της Λέσβου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους πόρους που απαιτούνται στην προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. 

Στοχεύουμε μετά την ολοκλήρωση των μελετών το έργο να χρηματοδοτηθεί από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιόδου 2014-2020».


Παράλληλα, η Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου.