Εκθέσεις Μαθητικών Εντύπων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου εμπλουτίζοντας φέτος τον 4ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου διοργάνωσε και πραγματοποιεί Εκθέσεις Μαθητικών Εντύπων και στους τρεις Νομούς της Περιφέρειάς μας.


Τις συγκεκριμένες Εκθέσεις καλούνται να επισκεφθούν οι σχολικές μονάδες κάθε περιοχής.

Οι Εκθέσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σε κάθε Νομό συστάθηκε Οργανωτική Επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση των εντύπων και τη διοργάνωση της/των  Έκθεσης/σεων στο Νομό αυτό.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί Εκθέσεις στα νησιά Λήμνος, Ικαρία και Λέσβος, ενώ στο στάδιο της προετοιμασίας είναι η  πραγματοποίηση Έκθεσης και στη Σάμο.

Η πρώτη Έκθεση Μαθητικών Εντύπων πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, από τις 30-3-2016 έως τις 22-4-2016, με ευθύνη του Σχολικού Συμβούλου κ. Παναγιώτη Μουτζούρη. Η δεύτερη Έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, στο Γυμνάσιο Ραχών, από την 1η-4-2016 έως τις 4-4-2016, με ευθύνη της Σχολικής Συμβούλου κ. Χρυσώς Λυγίζου.

Στη Λέσβο η αρχή έγινε με Έκθεση αρχικά των Μαθητικών Εντύπων στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, από τις 14-4-2016 έως τις 15-4-2016.

Την πρώτη ημέρα της Έκθεσης προσκλήθηκε ο συγγραφέας Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, ο οποίος και συνομίλησε με τους μαθητές που την επισκέφθηκαν για την αρθρογραφία και τη δημοσιογραφία. Η συγκεκριμένη Έκθεση πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, το διήμερο 20-4-2016 έως 21-4-2016.

Σε αυτή προσκεκλημένος ομιλητής ήταν στις 20-4-2016 ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ- ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας. Το σημαντικό στην εν λόγω Έκθεση είναι ότι εκτίθενται Μαθητικά Έντυπα τα οποία έχουν εκδοθεί από το 1915 (όπως το περιοδικό «Ελπίδες» που εξέδωσαν οι: Αντ. Πρωτοπάτσης, Στρατής Παρασκευΐδης, Θείελπις Λευκίας, Παν. Κεφάλας, Παν. Νικήτας) έως και φέτος (όπως η «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Μυτιλήνης).

Στόχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου είναι να δημιουργηθεί Αρχείο Μαθητικού Εντύπου Βορείου Αιγαίου, το οποίο ευελπιστεί να μελετηθεί από καθηγητές και μαθητές, ώστε να εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα (όπως πόσοι και ποιοι από τους μικρούς μαθητές δημοσιογράφους συνέχισαν τη δημοσιογραφία ως ενήλικες ή έγιναν συγγραφείς). 


Μετά τις διακοπές του Πάσχα, οι Εκθέσεις Μαθητικών Εντύπων προγραμματίζεται να μεταφερθούν και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα εκτός των προαναφερθέντων