ΟΥΖΟ ΠΛΟΜ

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Στην γειτονιά των αγγέλων ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης (ΦΩΤΟ)

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών άφησε σήμερα Τετάρτη (20/4) ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.


Τον τελευταίο καιρό, ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ενώ είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε δυόμιση μήνες. Ο ηθοποιός έπασχε από ειλεό.

Ο Γιάννης Βόγλης είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937 και σπούδασε στη  δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι».

Έγινε γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη, εκεί απ' όπου έγραψε κινηματογραφική «ιστορία» η ατάκα του «στάσου μύγδαλα».

Ο Γιάννης Βόγλης εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το «Γιάννης Βόγλης» είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.


Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Ανατολή» κατά την δεκαετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία» (Πολυθέαμα), «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού», «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: «Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα», «Η Κυρία από τη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, «Μια Πιθανή Συνάντηση», «Η Επιστροφή»του Χ. Πίντερ, κ.α.

Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.

Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου «Σκάλα» της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: «Βασίλης Τσιτσάνης», «Φονιάς», «Αδελφοί Καραμαζόφ» κ.α.


Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.
Ο Γιάννης Βόγλης είχε δουλέψει επίσης στην τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, σε σειρές όπως «Της αγάπης μαχαιριά», «Άγγιγμα ψυχής», «Ψίθυροι καρδιάς», «Ο επισκέπτης της ομίχλης» και «Η δίψα».

Στις 4 Ιουλίου του 2016 ο Γιάννης Βόγλης είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη στη Ναταλία Γερμανού.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη




Φιλμογραφία

Ερόικα (1960)
Οι υπερήφανοι (1962) …. Λιάκος Μπουρνόβας
Η παγίδα (1962)
Πετώντας με τον άνεμο (1963) … Κώστας
Σταυραετοί (1963)
Ο κράχτης (1964) …. Κώστας
Επιτάφιος για εχρούς και φίλους (1965) …. Ιβάνοφ
Βρώμικη πόλις (1965) ….. Μικές Λιάσκης
Καταιγίδα (1965) …. Αλέξης Μικελής
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) …. Σταύρος Ρούσος
Το φυλαχτό της μάνας (1965) …. Στέλιος Παπαγεωργίου
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) …. Ρήγας Χορμόβας
Ξεχασμένοι ήρωες (1966) …. Λεωνίδας
Πετώντας με τον άνεμο (1966)
Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
Έρωτες στη Λέσβο (1967)
Ο 13ος (1967) …. Λουκάς
Κορίτσια στον ήλιο (1968) …. βοσκός
Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) … Στέφανος Στεργίου
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968) …. Αλήξης
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) … Πετρής
Ο μπλοφατζής (1969) …. Τζον Χάλαρης
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) …. ταγματάρχης Λόρενς
Οι γεναίοι του Βορρά (1970) …. Νίκος Δεβερτζής
Οι εγωισταί (1971) …. Βασίλης Καρράς
Πίσω μου σ’ έχω σατανά (1971) …. (Εμφανίζεται για μια στιγμή)
Φρενίτις (1971) …. Γκίμπσον
Αέρα Αέρα Αέρα (1972) …. Πέτρος
Ο βάλτος (1973) …. Βαγγέλης
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) …. Στέφανος Ζαμάνο
Καυγή γυναικών – A dream of passion (1978)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927 (1980) …. ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πανικός στα σχολεία (1982) …. Γιάννης Μακρής
Αντίστροφη μέτρηση (1984) …. Δημήτρης Μαρκουζής
Γλυκειά πατρίδα (1986) …. Μαξ
Το τάμα (2000) ….. Ανδρέας Χατζηανδρέας
Η άλλη πλευρά του ανέμου – Beautiful people (2001) …. Βικτωρ
Πολύ μιλάς …. πολύ κλαις (2007) …. αφηγητής
Το σινεμά γυμνό (2010) …. ο ίδιος, Γιάννης Βόγλης
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010) …. Μανώλης
Βιντεοταινίες
Επιστροφή απ’ το χθες (1989)
Η γοητεία του χρήματος (1988)
Ο εφιάλτης (1987)
Ο υπηρέτης μου κι εγώ (1988)
Τρυφερές σχέσεις (1988)
Ελεύθερο θέατρο
Κοριολανός (2005)
Και καλά χριστούγεννα (2004)
Η επιστροφή (2002)
Μια πιθανή συνάντηση (2001)
Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα (1992)
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (19??)
Ο θείος Βάνιας (1989)
Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998)
Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα (1971)
Μις Μπα (1968)
Πέερ Φκυντ (1967)
Τηλεοπτικό θέατρο
Η αρκούδα (1972) ΥΕΝΕΔ
Βάρκα δίχως ψαρά (1977) ΕΡΤ
Εκάβη (1988( ΕΤ1
Τηλεόραση
Της Αγάπης Μαχαιριά (2006-2007)
Ακροβατώντας (2003)
Η αγάπη ήρθε από μακρυά (2002)
Κάτω απ’ την Ακρόπολη (2001)
Έρωτας κλέφτης (2000)
Σύνορα αγάπης (1999)
Άγγιγμα ψυχής (1998)
Ψίθυροι καρδιάς (1997)
Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995, επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς)
Μια ζωή για την Έλσα (1995)
Μοιραίο πάθος (1995)
Τα Ψάθινα Καπέλα (1995)
Το ασημένιο δηνάριο (1994)
Ανατολικός άνεμος (1992)
Τμήμα Ηθών (1992, επεισόδιο Μισή καρδιά)
Άφρικα (1992)
Η δίψα (1990)
Ο επισκέπτης της ομίχλης (1990)
Το μπουρίνι (1987)
Μεθυσμένη πολιτεία (1981)
Πέτρος και Παύλος (1981)
Μόνο για εκείνη μη μου λες, (συμμετοχή στο βιντεοκλίπ των Πυξ Λαξ-Θεοδοσίας Τσάτσου)
Θέατρο
Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Λυσιστράτη – Δύσκολος
Ο έφηβος
Εκάβη
Τρικυμία
Πέρσες
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Οιδίπους επί Κολωνώ
Φιλοκτήτης
Πέερ Γκυντ
Οι εχθροί
Ο χορός του θανάτου
Κοριολανός
Καπετάν Μιχάλης
Και καλά Χριστούγεννα






Πηγή:  www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com