Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Δημάρχου Λέσβου σε Βρυξέλλες και Νορβηγία- Σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους Επιτρόπους και Ευρωβουλευτές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη επίσκεψη του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας στήριξης της Λέσβου,  σε Βρυξέλλες και στην πόλη του Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας. 

Εξαιρετικά σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο τόσο με Ευρωπαίους Επιτρόπους όσο και με Ευρωβουλευτές του κοινοβουλίου. Ο κ. Γαληνός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστα Κατσαρό, συναντήθηκε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κα Κορίνα Κρέτσου, τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά καθώς και με διευθυντικά στελέχη των γραφείων του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Στυλιανίδη, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Βέλλα και της Επιτρόπου Απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής κα Τίσεν. 

Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέθηκαν οι βάσεις για άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις εκάστοτε Γενικές Διευθύνσεις και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εξασφάλιση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για τρέχοντα και μελλοντικά έργα του Δήμου. Συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση πόρων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για την δημιουργία ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, για την δημιουργία μεταποιητικής μονάδας η οποία θα μετατρέπει το πλαστικό υλικών από τις βάρκες και τα σωσίβια σε διάφορα προϊόντα καθώς και την επισκευή και βελτίωση πάρκων, παιδικών χαρών και δημόσιων χώρων που έχουν υποστεί φθορές. 

Όλοι ανεξαιρέτως οι επίτροποι, καλωσόρισαν με θέρμη την αποστολή του Δήμου Λέσβου και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το ότι μπόρεσε η Λέσβος να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση ενώ παράλληλα ο Δήμος συνεχίζει να καταθέτει νέες προτάσεις και να διεκδικεί Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Στα πλαίσια της επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γαληνός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία συνεδρίασε ειδικά για να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Λέσβου. Έπειτα ακολούθησε συνάντηση με όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στην οποία κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις στήριξης της Λέσβου τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η μαζική διακομματική συνάντηση με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το ειδικό βάρος της Λέσβου και το πνεύμα ενότητας που εκπέμπει στην καρδιά της Ευρώπης. 

Ακολούθως, ο κ. Γαληνός, μετέβη στη Νορβηγία, ενώ ο κ. Κατσαρός στη Γερμανία, για την πραγματοποίηση επαφών για την προώθηση θεμάτων του Δήμου Λέσβου.

Κατά την επίσκεψη στην πόλη του Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας, έπειτα από πρόσκληση των Πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου του Άγκντερ, ο κ. Γαληνός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, τους υπευθύνους του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τους ερευνητές του Κέντρου Εφαρμοσμένης Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και με τους προέδρους του συλλόγου φοιτητών. Σε αυτές τις συναντήσεις διερευνήθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών του Πανεπιστημίου στη Λέσβο, η προβολή της Λέσβου ως ένας τουριστικός και ερευνητικός προορισμός, η έρευνα νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στη διαχείριση κρίσεων χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Λέσβου, αλλά και η κινητοποίηση εθελοντών για τον καθαρισμό του βυθού και των ακτών του νησιού. Όλα τα παραπάνω, τοποθετήθηκαν σε ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο ο Δήμος του Κρίστιανσαντ και το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ εξέφρασαν την επιθυμία να τοποθετηθούν σε μια συμφωνία - πλαίσιο με συγκεκριμένες δράσεις. Τέλος, δόθηκαν συνεντεύξεις στο κρατικό Εθνικό κανάλι NRK, το Νορβηγικό Κανάλι TV 4 και την εφημερίδα Fædrelandsvennen.

«Μετά την επίσκεψη των Προκαθημένων των εκκλησιών, συνεχίζουμε την διεθνή προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών για τη στήριξη της Λέσβου. Με όπλο την πραγματική εξωστρέφεια στοχεύουμε στην εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας προς όφελος του νησιού μας», τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.