Νέα διευρυμένα αστυνομικά τμήματα στην Λέσβο- Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σε πολλά χωριά

Διατηρούνται οι αστυνομικές δομές σε Πλωμάρι και Καλλονή με δέσμευση ΓΓ Υπ.


 Η πρόταση της αστυνομίας για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στη Μυτιλήνη παρουσία του ΓΓ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Έξω από το κτήριο της αστυνομίας συγκεντρωμένοι δεκάδες Καλλονιάτες ζητούσαν τη δέσμευση του ΓΓ για την παραμονή του αστυνομικού τμήματος Καλλονής στην Καλλονή και να μη μεταφερθεί στην Αγία Παρασκευή όπως προβλέπει το σχέδιο αφού υπάρχει ήδη κτήριο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του διευρυμένου αστυνομικού τμήματος Καλλονής Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου.

Ο κύριος Αναγνωστάκης μίλησε με τους συγκεντρωμένους και τους διαβεβαίωσε ότι το ΑΤ θα παραμείνει στην κωμόπολη εφόσον εξασφαλιστεί κτίριο.

Το ίδιο δεσμεύθηκε και κατά την παρουσίαση της πρότασης αφού άκουσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τρεις προτάσεις για τη στέγαση του ΑΤ και ο κύριος Αναγνωστάκης την Δευτέρα περιμένει έγγραφη πρόταση του αντιδημάρχου κυρίου Βέρου και μετά από 15 μέρες τεχνική υπηρεσία της αστυνομίας θα μεταβεί στη Μυτιλήνη και θα εξετάσει την καταλληλότητα των προτεινόμενων κτιρίων. «Εάν βρεθεί χώρος, αμέσως το ΑΤ μεταφέρεται στην Καλλονή» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.. Δημοσίας Τάξης

Για το Πλωμάρι ο αντιδήμαρχος Μανόλης Αρμενάκας κατάφερε να πείσει τον κύριο Αναγνωστάκης ότι η περιοχή πρέπει να έχει αστυνομικό τμήμα . « Αυτό επιχειρησιακά μπορεί να μη μας βολεύει όμως η επιχειρηματολογία ήταν τόσο σοβαρή που πρέπει να παραμείνει το τμήμα του Πλωμαρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αναγνωστάκης ζητώντας από τον Αστυνομικό Διευθυντή κύριο Λαγό να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό τη δομή αυτή. «Για το αν θα είναι Αστυνομικό Τμήμα ή Σταθμός αυτό θα το συζητήσουμε και με τον Υπουργό, είπε ο ΓΓ , όμως θα κάνουμε αυτή την υποχώρηση και θα παραμείνει αστυνομική δομή στο Πλωμάρι με την παρούσα αστυνομική δύναμη.

Οσον αφορά την πρόταση για τη Λέσβο προτείνεται η συγχώνευση σε 13 από 20 οι αστυνομικές δομές στη Λέσβο με σκοπό να εξεικονομηθέι προσωπικό από δομές που δεν λειτουργούν ουσιαστικά για να βγουν οι αστυνομικοί στο δρόμο.

Καταργούνται το αστυνομικό τμήμα Αγιάσου και συγχωνεύεται με το ΑΤ Γέρας Πλωμαρίου με έδρα τη Γέρα, το αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής και ο αστυνομικός σταθμός Μανταμάδου συγχωνεύονται με αυτό της Καλλονής, το ΑΤ Ερεσού-Αντίσης γίνεται σταθμός διατηρώντας τις δυνάμεις του, ο αστυνομικός σταθμός Θερμής καταργείται και συγχωνεύεται με το ΑΤ Μυτιλήνης, ο σταθμός  Μούδρου συγχωνεύεται με το ΑΤ  Μύρινας το τμήμα ναρκωτικών συγχωνεύεται με τη Διευθυνση Ασφαλείας διατηρείται το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών και εφόσον εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι θα λειτουργήσει τμήμα διαχείρησης μετανάστευσης.

Στη Χίο εκτός από τη συγχώνευση του τμήματος ναρκωτικών στη διεύθυνση ασφαλείας οι δομές παραμένουν ως έχουν ενώ στη Σάμο το ΑΤ Μαραθοκάμπου συγχωνεύεται στο ΑΤ Καρλοβάσου.


Παρόντες στην παρούσίαση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλης, εκπρόσωποι του βουλευτή ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου,  ο δημαρχος Σπύρος Γαληνός οι αντιπεριφερειάρχες Στρατής Κύτελης και Θοδωρής Βαλσαμίδης ,η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, οι αντιδήμαρχοι Πλωμαρίου, Καλλονής, Ερεσού – Αντίσης, πρώην δήμαρχοι οι οποίοι ζήτησαν ενίσχυση και όχι συγχώνευση των τμημάτων ενώ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών ζήτησαν ενίσχυση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. «Στείλτε προσωπικό, δεν αντέχουμε άλλο, είπε ο ΓΓ της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση στα κέντρα καταγραφής για να μπορέσουμε να βγάλουμε τους αστυνομικούς στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά. Ο ΓΓ του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης ωστόσο διευκρίνησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων προσλήψεων 250 άτομα θα πάρει η αστυνομία το ’16 και 500 το ’17. Ωστόσο όπως έστειλε δυνάμεις να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό στα κέντρα καταγραφής τους μήνες της κρίσης, το ίδιο θα κένει το υπουργείο και όταν ξαναχρειαστεί.

Τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης και μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το νέο σχήμα θα εφαρμοστεί το Μάρτιο.


Πηγή ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ