«Αντιτζιχαντιστική ομπρέλα» σε Μυτιλήνη, Χίο και Κω-Τα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ ψάχνουν για ύποπτους τζιχαντιστές

Οι ισχυρισμοί του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ότι ο «εγκέφαλος» των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και το γεγονός ότι ένας από τους δράστες των επιθέσεων, πέρασε από τη Λέρο, οδηγούν τις ελληνικές αρχές ασφαλείας στην ενίσχυση της «αντιτζιχαντιστικής ομπρέλας»


Στη «μάχη» για τον εντοπισμό ύποπτων τζιχαντιστών, που τυχόν θα επιχειρήσουν να περάσουν στη χώρα μέσα στα «καραβάνια» των προσφύγων από τη Συρία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει, ήδη, ρίξει ένα «βαλιτσάκι». Με αυτό, οι άνδρες, τουλάχιστον τριών κλιμακίων, που έχουν «εγκατασταθεί» στα νησιά, είναι σε θέση να εντοπίζουν «ίχνη» του ISIS στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, που έχουν μαζί τους οι ύποπτοι!

Την ίδια στιγμή, με περίπου 30 αστυνομικούς ενισχύεται και το τμήμα Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας και αυτό ενεργό ρόλο στις έρευνες εντοπισμού ύποπτων τζιχαντιστών. Είναι η υπηρεσία που τον Ιανουάριο έφθασε σε σπίτι στο Παγκράτι, όπου βρήκε στοιχεία για τη σχεδιαζόμενη, τότε, επίθεση τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Στο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ τοποθετούνται τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, που έχουν στην κατοχή τους οι ύποπτοι και γίνεται ανάκτηση όλων των δεδομένων της συσκευής. Οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα σε ελάχιστα λεπτά, να γνωρίζουν όλο το ιστορικό κλήσεων, μηνυμάτων, περιήγησης στο διαδίκτυο, τοποθεσίας, φωτογραφιών, βίντεο και άλλων δεδομένων.

Κάπως έτσι ήχησε συναγερμός την περασμένη εβδομάδα, με τους δύο άνδρες από τη Συρία, που προσήχθησαν στο Λιμενικό,  στο νησί της Κω. Τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας, όταν κλήθηκαν από το Λιμενικό, διαπίστωσαν ότι στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των υπόπτων προσαχθέντων, υπήρχαν φωτογραφίες από βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας και λάβαρα του ISIS, ενώ σε κάποιες από αυτές, εικονιζόταν και ο ίδιος.

Αν και δεν προέκυψε στοιχείο διασύνδεσής του με τον ISIS, διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός βρισκόταν επίμονα στο «στόχαστρο» του ισλαμικού στρατού για την στρατολόγησή του. Το «βαλιτσάκι» σάρωσης του κινητού του τηλεφώνου εντόπισε πως ήταν αποδέκτης φωτογραφιών και βίντεο από «φίλο» του, μέλος του ISIS, με εικόνες φρίκης από τη δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ο τζιχαντιστής τού έστελνε εικόνες με τη δράση του, επιχειρώντας να τον… ενθουσιάσει και να τον στρατολογήσει στις τάξεις του ISIS, κάτι που, προς το παρόν, δεν φαίνεται να είχε καταφέρει. Ο νεαρός Σύριος φέρεται να αποδέχθηκε στους λιμενικούς, ότι είναι αντικαθεστωτικός και «ορκισμένος εχθρός» του Άσαντ. «Όποιος έχει τέτοιες εικόνες στο κινητό του δεν σημαίνει ότι είναι και τζιχαντιστής, ενδεχομένως όμως καιροφυλακτούν κίνδυνοι να παρασυρθούν από την δράση τους και να βρεθούν στα πρόθυρα ένταξης», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών.
Οι πληροφορίες για την ανάπτυξη της «αντιτζιχαντιστικής ομπρέλας» αναφέρουν ακόμα ότι τουλάχιστον 30 άτομα της Εθνικής Υπηρεσίας εγκαταστάθηκαν, μετά τα αιματηρά γεγονότα, μόνιμα, σε Μυτιλήνη, Χίο και Κω, ενισχύοντας το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που υπηρετεί ήδη στα συγκεκριμένα νησιά. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα διασπαστούν σε πολλές ομάδες ελέγχων αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων και όπου εντοπίζουν υπόπτους θα τους υποβάλλουν σε πιο ενδελεχή έρευνα και «σκανάρισμα» των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, που μπορεί να κατέχουν.

Στο μεταξύ άνδρες της ίδιας υπηρεσίας και του Λιμενικού, αναζητούν στοιχεία των 193 προσφύγων, που είχαν φθάσει στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου 2015, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Παρίσι. Αντικείμενο της έρευνας είναι ο εντοπισμός και η εξέτασή τους, για να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς ήταν «συνοδός» του καμικάζι του ISIS, αν και από κάποια στοιχεία εκτιμάται πως ο συνεργός του είχε έρθει σε προγενέστερο χρόνο (Αύγουστο) στο ίδιο νησί.