Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο άνοιξε στην Συκαμιά για πρόσφυγες αλλά και ντόπιους ασθενείς

Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, εθελοντές στη Σκάλα Σκαμιάς υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου, διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίο Ανδρέα Ηλιάδη «έστησαν» την   Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.


Ο Ανδρέας Ηλιάδης επισκέφτηκε τη Λέσβο με την ομάδα γιατρών από την Αχαία αρχές του Οκτώβρη και έβαλε σκοπό να δημιουργήσει αυτή την πρότυπη ιατρική μονάδα που θα στελεχώνεται από τους καλύτερους γιατρούς από τα ελληνικά νοσοκομεία που ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να έρθουν να βοηθήσουν το νησί.

 Βρήκε πολλές δυσκολίες, μέχρι που εκδιώχθηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω, παρέμεινε και ήταν ανοιχτός σε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούσε να τον φέρει πιο κοντά στο στόχο του, τη δημιουργία ενός ιατρείου όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους ντόπιους για να μη χάνεται ούτε μια ζωή. Την Περασμένη Παρασκευή το νησί επισκέφθηκε ο ΓΓ Υγείας ο οποίος δεσμεύθηκε να βοηθήσει στον εξοπλισμό και υγειονομική θωράκιση του ιατρείου. Την ίδια μέρα η ομάδα της Σκάλας Σκαμιάς έπιασε δουλειά και το ιατρείο με δύο κρεβάτια ενηλίκων και δύο για παιδιά είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

«Οι εξειδικευμένοι γιατροί απ’ όλη την Ελλάδα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στελεχώσουμε ένα ιατρείο που θα έχει τη δύναμη να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Ανδρέας Ηλιάδης «ένα ιατρείο που όταν οι γιατροί δε θα εργάζονται για τους πρόσφυγες θα μπορούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους και στους ντόπιους για τους οποίους είναι δύσκολο να κατεβαίνουν στο νοσοκομείο που απέχει 1,5 ώρα από το χωριό».

Στο ιατρείο από χθες μαζί με τον Ανδρέα Ηλιάδη , βρίσκεται ο εντατικολόγος αναισθησιολόγος Κωνσταντίνος Κατσανούλας από τη Θεσσαλονίκη ενώ κορυφαίοι Έλληνες γιατροί όλων των ειδικοτήτων προγραμματίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Σκάλα Σκαμιάς.

Η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιας Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, μέχρι τώρα στήθηκε από τους εθελοντές, αναμένει ωστόσο από το Υπουργείο ουσιαστική στήριξη και υλοποίηση των δεσμεύσεων όπως διατυπώθηκαν και εγγράφως για  στελέχωση εξοπλισμό και επίλυση κτιριακών προβλημάτων του αγροτικού ιατρείου στη Σκάλα Συκαμινιάς αλλά και διάθεση 2 επιπλέον ασθενοφόρων κοντά στο χωριό.

Το ιατρείο βρίσκεται στο σημείο που φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά και ο χρόνος που θα παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Με πέντε φορεία και δυνατότητα παροχής οξυγόνου σε τέσσερα άτομα ταυτόχρονα, το ιατρείο της Σκάλας Σκαμιάς που δημιουργήθηκε από την αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο θα σώζει ζωές.


Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη