Ενημέρωση για τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία της Λέσβου

Προς ενημέρωση των δημοτών της Λέσβου και των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση για το θέμα της καθαριότητας των σχολείων έχουμε να σας δηλώσουμε τα εξής:


Στις 14/05/2015 με έγγραφο του το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι μπορεί να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών έως 31/12/2015.

Στις 11/06/15 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναφέρει ότι για το διδακτικό έτος 2015-2016 η αρμοδιότητα καθαριότητας των σχολικών μονάδων ανατίθεται στους οικείους δήμους.

Στις 26/08/2015 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 102 πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπου στο αρ.4 αναφέρει ότι για το έτος 2015-2016  οι συμβάσεις θα γίνουν από τις σχολικές επιτροπές και από την έναρξη του διδακτικού έτους 2016-2017 και εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορεί να καλυφθούν με συμβάσεις, που καταρτίζονται από τους οικείους δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στις 18/09/2015 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 2052 ο ορισμός του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ,φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως συμβαλλόμενο μέρος για τη χρηματοδότηση των κατά τόπους σχολικών επιτροπών που είναι υπεύθυνες για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου .

Στις 21/09/2015 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καλεί τις σχολικές επιτροπές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αναφέρει ότι με νεότερη εγκύκλιο-οδηγία θα ενημερωθούν άμεσα οι σχολικές επιτροπές για τα απαραίτητα στοιχεία που θα απαιτηθούν για την σύναψη των συμβάσεων.

Στις 23/09/2015 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναφέρει ότι το εγκεκριμένο ποσό της δαπάνης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για το διδακτικό έτος 2015-2016 είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με την περυσινή σχολική χρονιά.

Στις 05/10/2015 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναρτά στην ιστοσελίδα του και αναφέρει την διαδικασία υπογραφής συμβάσεων χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Λέσβου δεν ευθύνονται για τη καθυστέρηση της πρόσληψης καθαριστριών στα σχολεία . Σας ενημερώνουμε ότι οι σχολικές επιτροπές είχαν προγραμματίσει μετά την λήξη του σχολικού έτους 2014-2015 να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες κάλυψης των αναγκών των σχολείων στον τομέα καθαριότητας για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα περσινά προβλήματα. Άμεσα μετά τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου οι σχολικές επιτροπές προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολειών.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων που καθυστέρησαν χαρακτηριστικά και δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα το σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων.                      
                                                                                         

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ Θ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ