«Όριο=+άπειρο»….. Το θέμα του πρώτου TEDxLesvos στις 24/10-Ποιοι είναι οι ομιλητές

Λίγες εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση του πρώτου TEDx στην Λέσβο, του TEDxLesvos, στις 24 Οκτωβρίου 2015 στη Μυτιλήνη, ανακοινώθηκε και το θέμα της εκδήλωσης. Αυτό είναι το Όριο=+άπειρο.


Τι σημαίνει όμως το Όριο=+άπειρο και γιατί επιλέχθηκε;

Ζούμε σε μία εποχή αλλά και σε μία περιοχή, όπου αισθανόμαστε αρκετά εγκλωβισμένοι αρκετά απομονωμένοι.

Είμαστε όμως;

Πιστεύουμε πως η οικονομική συγκυρία της χώρας, η γεωγραφική θέση της Λέσβου -που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εισόδους στην Ευρώπη-, θέτει περιορισμούς για να πετύχουμε τους στόχους μας σε κάθε επίπεδο, επιχειρηματικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό και όχι μόνο.

Ισχύει όμως;

Το TEDxLesvos έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά και να μας βγάλει από τα καβούκια μας!
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης υποστηρίζουμε πως το μόνο μας όριο είναι και πρέπει να είναι το άπειρο.

Όχι το σύμπαν δεν θα συνωμοτήσει για να επιτύχουμε οτιδήποτε επιθυμούμε! Το TEDxLesvos δεν βασίζεται σε «κλισέ» αλλά σε αληθινές ιστορίες, που θα ταξιδέψουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο για να μας παραδειγματίσουν, που θα μας εμπνεύσουν και την ίδια στιγμή θα ανατρέψουν στερεότυπες αντιλήψεις που βάζουν φραγμό στην δημιουργικότητα και την φαντασία μας.

Το Όριο=+άπειρο είναι μια προτροπή προς το κοινό του TEDxLesvos (και όχι μόνο), να αφυπνίσουμε τα «Θέλω» μας, να κινητοποιηθούμε. Να αψηφήσουμε κάθε εμπόδιο και να ανατρέψουμε κάθε περιορισμό. Να αντιληφθούμε κάθε εμπόδιο ως πρόκληση και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα στο άπειρο.

Στις 24 Οκτωβρίου πρέπει να χαμογελάσουμε, να ενώσουμε τις ιδέες μας, να μιλήσουμε, να αφήσουμε στην άκρη τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν γύρω μας και να αποφασίσουμε όλοι μαζί…

Υπάρχει όριο; Εμείς λέμε Όχι, εσύ;

Εκτός από το θέμα, ανακοινώθηκαν και οι πρώτοι δύο ομιλητές, που θα ανέβουν στην σκηνή του TEDxLesvos: η Susana Noemi Abigador, εκπρόσωπος της Expresion Corporal (Σωματικής Έκφρασης) στην Ελλάδα και ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Susana Noemi Abigador

Η Susana  Noemi Abigador  γεννήθηκε στο Buenos Aires στην Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής  Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς).

Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση και το σύστημα Danza Vital που η ίδια δημιούργησε. Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία .

Συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας με σχολές χορού θεάτρου, κέντρα art - therapy στην Ελλάδα και κατά καιρούς στην Κύπρο, Ισπανία  και Αργεντινή. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως  το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου  στην τραγωδία "Βάκχες" στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α.

Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της,  «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός   

Όπως η ίδια λέει, η «μεγάλη εκπαίδευση» έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Νικήτας Κανάκης

Ο Νικήτας Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λακωνία. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην παιδοδοντία και την οδοντιατρική ειδικών ασθενών στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει επίσης σπουδάσει στο τμήμα Διεθνούς Ιατρικής- Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου» και από την τωρινή του θέση του Προέδρου της οργάνωσης, έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ).

Ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα επιστημονικός υπεύθυνος της MKO «ACT4 People». Πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά του trafficking στην Ελλάδα, ιδρύοντας παράλληλα τον πρώτο ξενώνα για θύματα δουλεμπορίου στην χώρα μας. Διετέλεσε άμισθο μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου (2003-2004), εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών.


Περισσότερες πληροφορίες στο www.tedxlesvos.com