Υποσχέσεις Αβραμοπουλου και Juncker για το μεταναστευτικό της Λέσβου-Επιστολή στον Δήμαρχο Λέσβου

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker, έστειλε την παρακάτω απαντητική επιστολή στο Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, σχετικά με το μείζον ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, στη Λέσβο.


Ακολουθεί, η μεταφρασμένη στα ελληνικά επιστολή, του κ. Αβραμόπουλου.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Εκ μέρους του Προέδρου, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την επιστολή σας και τις αξιέπαινες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και το νησί της Λέσβου συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στη Μεσόγειο.

Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Ε.Ε παρέχει οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη για να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό συνοριακό έλεγχο, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα σύνορα και την αποδοτική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια από τις κύρια ωφελούμενες χώρες από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και επίσης συνεχίζει να ωφελείται από την έκτακτη βοήθεια, η οποία φροντίζει για την ενδυνάμωση της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής νέων αφίξεων, ενώ παράλληλα, παρέχει νομική πληροφόρηση και διερμηνεία για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα Ανατολικά Εξωτερικά Σύνορα. Ειδικότερα, τα εθνικά προγράμματα της Ελλάδας τόσο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, όσο και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας  προβλέπουν μέτρα που στοχεύουν στη βοήθεια και ενίσχυση των δυνατοτήτων της Λέσβου, ώστε να αντιμετωπίσει τις υψηλές μεταναστευτικές ροές, συμπεριλαμβανομένων και των δυνατοτήτων υποδοχής και διαλογής.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατέστησε δυνατό μόνο για την Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό διαρθρωτικό και Επενδυτικό ταμείο (ESIF) ώστε να αντιμετωπίσει  τις αυξημένες ανάγκες στον τομέα του ασύλου. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να διεκδικήσει όσο περισσότερους ευρωπαϊκούς διαθέσιμους πόρους, μπορεί, ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του εθνικού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης. Το ESIF διαχειρίζεται από τις Ελληνικές περιφέρειες και η απόφαση να διεκδικηθεί  χρηματοδότηση για την ίδρυση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας ανήκει αποκλειστικά σε εκείνες.

Όσον αφορά την ανάγκη παροχής έκτακτης βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα από τις αφίξεις νέων μεταναστών μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη σε είδος μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Η υποστήριξη των ακριτικών κρατών μελών που αντιμετωπίζουν εισροές μεταναστών μπορεί να λάβει τη μορφή εμβολίων, εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, φαρμάκων, ιατρικής διαλογής (triage), διάγνωση και εξέταση, κρεβάτια νοσηλείας και επαγγελματίες υγείας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη μετανάστευση περιλαμβάνει μια σειρά άμεσων ενεργειών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται και μπορούν να ανακουφίσουν την πίεση του νησιού της Λέσβου:

Ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων της frontex  “Τρίτων” και “Ποσειδών” τριπλασιάστηκε. Στο πλαίσιο των κοινών επιχειρήσεων “Ποσειδών”, η FRONTEX υποστηρίζει ενεργά τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, η οποίες ευθύνονται για τον συνοριακό έλεγχο αλλά και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ένα μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών αυτών επικεντρώνεται στο νησί της Λέσβου.

Η επιτροπή πρότεινε την μετακίνηση 40,000 αιτούντων με ξεκάθαρη ανάγκη για διεθνή προστασία από τα συνοριακά κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι Υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν στις 20 Ιουλίου 2015 στη μεταφορά 16,000 αιτούντων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα.

Η Ατζέντα επίσης προβλέπει ένα σύστημα “hotspot” το οποίο προσφέρει μια πλατφόρμα συντονισμού για τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ιδιαίτερα την EASO, την FRONTEX και την EUROPOL, ώστε να επεμβαίνει άμεσα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε που βρίσκονται υπό πίεση. Η Επιτροπή δουλεύει στενά με τις ελληνικές αρχές για την δημιουργία hotspot στον Πειραιά και θα είναι λειτουργικό πολύ σύντομα.

Θα ήθελα, αφορμής δοθείσης, να σας ενημερώσω ότι στην περίπτωση που ξεκινήσει το hotspot στην Ελλάδα, σκοπεύω να επισκεφθώ το νησί της Λέσβου. 

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αναφέρει τα εξής:


«Η συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, για την ευαισθητοποίηση Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και κυρίως των Ευρωπαϊκών Θεσμών, για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, έχει απτά αποτελέσματα. Η επιστολή του κ. Αβραμόπουλου και οι πολύ σημαντικές εξελίξεις που προαναγγέλλει, δικαιώνει τον αγώνα που ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή, για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ευελπιστώ, ότι οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υλοποιηθούν άμεσα, προς ανακούφιση της Λέσβου, που όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, διαχειρίζεται το πρόβλημα, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».