Τριπλή μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Τριπλή έμμεση μείωση θα έχουν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου (που καταβάλλονται τέλος Αυγούστου), κύριες και επικουρικές, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι, από την αναδρομική παρακράτηση των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.


Η επίμαχη ρύθμιση που αυξάνει από 1ης Ιουλίου φέτος κατά 2% (από το 4% στο 6%) τις εισφορές υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και επιβάλλει αντίστοιχη εισφορά 6% και στις επικουρικές ψηφίστηκε με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων στη Βουλή. Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτόν τον μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια. Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για τον Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (2% Χ 3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% Χ 3 μήνες) στις επικουρικές. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσον όρο. Από τον Οκτώβριο οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.

Εγκύκλιος

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το ΙΚΑ, η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, πως η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3% - 4%. Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου.
Αντίστοιχη εγκύκλιος για την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται και από το υπερεπικουρικό (ΕΤΕΑ). Η ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το Δημόσιο και το ΝΑΤ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144 ευρώ στο τρίμηνο, δηλαδή επιπλέον 48 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 που πλήρωνε.

Πηγή: Έθνος