Διακρίσεις Λέσβιων μαθητών στο Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Βορείου Αιγαίου «Cineμάθεια»-Με πολλά βραβεία επέστρεψαν οι μαθητές στην Μυτιλήνη

Το Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Βορείου Αιγαίου «Cineμάθεια» που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, σε σχεδιασμό και γενική επιμέλεια της υπογραφόμενης υπεύθυνης του Τομέα αυτού, ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, με την απονομή βραβείων και διακρίσεων.


Στο διήμερο της διεξαγωγής του (Σάββατο, 27 και Κυριακή, 28 Ιουνίου) προβλήθηκαν 25 ταινίες μικρού μήκους, 10 ντοκιμαντέρ και 15 ταινίες μυθοπλασίας από τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία και Χίος.

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ που αποτυπώθηκε στη φράση: «Ένα μάθημα αλλιώτικο…» επέτρεψε, τελικά, τόσο στις μαθητικές ομάδες που εργάσθηκαν για όλες τις ταινίες, όσο και στο κοινό, το οποίο τις παρακολούθησε, να γίνουν, αντίστοιχα, εκφραστές και κοινωνοί προβληματισμών, γνώσεων, ονείρων και επιθυμιών. Οι έφηβοι κινηματογραφιστές και πρωταγω­νιστές, με τη βοήθεια των εμψυχωτών καθηγητών τους έδειξαν, έτσι, τη δύναμη που έχει το σχολείο της καλλιτεχνικής έκφρασης, της ευαισθησίας και της δημιουργίας. Κατέδειξαν, ακόμη, μέσα από τις προσπάθειές τους, τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συλλογικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα, με τη δροσιά της σκέψης τους τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες μας, μικρές και μεγάλες, σε μια εποχή και μια συγκυρία, εξαιρετικά ρευστή και απρόβλεπτη.

Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι: Μίτσυ Ακογιούνογλου (μουσικός),
Γιάννης Ζαφείρης (καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου),  Έλενα Καλογρίδου (σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ), Βασίλης Κατσικονούρης (εκπαιδευτικός/θεατρικός συγγραφέας), Φίλιππος Μανδηλαράς (συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας), Υρώ Μανέ (ηθοποιός),
Πάρις Ξυνταριανός (σχεδιαστής/καλλιτέχνης street art), Θοδωρής Πυλιώτης (δημοσιογράφος) και Δέσποινα Τομαζάνη (ηθοποιός/λογοτέχνις), οι οποίοι,  έχοντας παρακολουθήσει, με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη, όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ, σε ιδιωτική προβολή, στο 4ο Γυμνάσιο Χίου, το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου,  βράβευσαν, ως εξής, τα μαθητικά έργα, χωρίζοντάς τα σε δύο κατηγορίες, Γυμνασίων και Λυκείων:

Ι. 1. Τ Α Ι Ν Ι Ε Σ  Ν Τ Ο Κ Ι Μ Α Ν Τ Ε Ρ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

 «Η ιστορία του σχολείου μου» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής μαθητικής ομάδας: Μ. Πλακωτάρης)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

 «Άνθη της πέτρας» του Γυμνασίου Βροντάδου Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές: Α. Νικολάου, Ά. Καστάνια)

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Όταν το παρελθόν μιλά» του 4ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνη καθηγήτρια Κ. Θεοχάρη).

ΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ):
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ:

 «Η ιστορία του σχολείου μου» του 1ου Γυμνασίου Χίου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ:

«Άνθη της πέτρας» του Γυμνασίου Βροντάδου Χίου

EIΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ (για την παρουσίαση λησμονημένων στοιχείων από το παρελθόν της πόλης Χίου): «Βόλτα στην πόλη, βόλτα στην ομοιότητα» (υπεύθυνες καθηγήτριες: Β. Πέτροβα, Γ. Αρακά, Α. Συρβίτη, Α. Σταμούλου)

Ι. 2. Τ Α Ι Ν Ι Ε Σ  Μ Υ Θ Ο Π Λ Α Σ Ι Α Σ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Τα δώρα» του Γυμνασίου Καλλιμασιάς Χίου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Μανέ, Ε. Μενεξέ, Μ. Κασαπίδου)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Σχολείο-καθρέφτης» του 1ου Γυμνασίου Χίου (υπεύθυνος καθηγητής: Ε. Α. Αυγουστίδης)

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

 «Η πρώτη αγάπη» του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Α. Παπαδημητρίου, Κ. Πόθου)

ΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ):

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ:

«Τα δώρα» του Γυμνασίου Καλλιμασιάς Χίου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ:

«Σχολείο-καθρέφτης» του 1ου Γυμνασίου Χίου

Α΄ ΡΟΛΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ:

στο μαθητή Δημήτρη - Δημοσθένη Τζιατζιά, μαθητή  του 1ου Γυμνασίου Χίου, για την ερμηνεία του στην  ταινία «Σχολείο-καθρέφτης» του 1ου Γυμνασίου Χίου

ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ ΡΟΛΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ:

στην Αριάδνη Αθανασοπούλου, μαθήτρια του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου,  για την ερμηνεία της στην ταινία  «Η πρώτη αγάπη» του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου

EIΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ (για τον εύστοχο σχολιασμό των ανθρώπινων σχέσεων): «Δύο λεπτά ακόμα» του Γυμνασίου Καρλοβασίων Σάμου (υπεύθυνος καθηγητής: Δ.Α. Δρίτσας)

EIΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ (για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης  σχετικά με το θέμα των προσφύγων): «Ένα μάθημα αλλιώτικο…» του Γυμνασίου Ευδήλου Ικαρίας (υπεύθυνος καθηγητής: Χ. Κούβαρης)

ΙΙ. 1. Τ Α Ι Ν Ι Ε Σ  Ν Τ Ο Κ Ι Μ Α Ν Τ Ε Ρ  ΛΥΚΕΙΩΝ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Η ζήλια του Θόδωρου» του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου (υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Γιαννίσης, Γ. Γεωργιτζίκη)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Ο χειρότερος εχθρός μου»  του Εσπερινού Γυμνασίου (με Λ.Τ.) Μυτιλήνης (υπεύθυνοι καθηγητές: Ε. Μανωλακέλλη, Β. Ταμβακέρας, Ε. Βερρή)

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Εμείς οι ‘άλλοι’ στου Θεάτρου την αγκάλη» του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ά. Γκούρα, Ε. Μπενέκου)

ΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ (ΛΥΚΕΙΩΝ):
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ: «Ο χειρότερος εχθρός μου» του Εσπερινού Γυμνασίου (με Λ.Τ.) Μυτιλήνης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «Περίπατος» του Γυμνασίου (με Λ.Τ.) Ραχών Ικαρίας (υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Λαγού)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ: «Τα αρχοντικά της Λέσβου στη Σουράδα της Μυτιλήνης» του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Κουτλής)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ:  «Εμείς οι ‘άλλοι’ στου Θεάτρου την αγκάλη» του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου

EIΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ (για την ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας): «Το μπλόκο της Αγιάσου» του Γενικού Λυκείου Αγιάσου Λέσβου (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Κουτλής)

ΙΙ. 2. Τ Α Ι Ν Ι Ε Σ  Μ Υ Θ Ο Π Λ Α Σ Ι Α Σ  ΛΥΚΕΙΩΝ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«CINEπαρμένοι» του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνοι καθηγητές: Σ. Μανουσογιωργάκη, Μ. Περιστεράκης, Κ. Τσάτσου)

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Μαθήματα απαισιοδοξίας» του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Αγάθος)

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ:

«Ζούμε για να μαθαίνουμε… μαθαίνουμε να ζούμε» του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Χίου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Δ. Πουπάλου, Ι. Σιαμαντζιούρα)

ΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ (ΛΥΚΕΙΩΝ):

ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ: «CINEπαρμένοι» του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου

ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ ΡΟΛΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ:

Στην Ολίνα Παπαδέα, μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Κι όμως μπορώ» του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Χίου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Δ. Πουπάλου, Ι. Σιαμαντζιούρα)

ΒΡΑΒΕΙΟ  Α΄ ΡΟΛΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ

Στον Αλέξανδρο Μεταξά, μαθητή του 1ου Γενικού Λυκείου Χίου, για την ερμηνεία του στην ταινία «Κι όμως μπορώ» του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Χίου  

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (για τη θεματική στόχευση στη σημασία της φιλίας): «Assist» του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης (υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Δουκάκης)

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (για τη θεματική στόχευση στην αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού ήθους): «Δώρο Θεού» του Εσπερινού  Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης (υπεύθυνος καθηγητής: Ε. Μαδυτινός)

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο Δημήτρη Δόρτα, μαθητή του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου, για το αξιόλογο αποτύπωμά του στη σκηνοθεσία, το μοντάζ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας «Άγνωστος Χ» του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Κονιδάρη)

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (για την επιτυχημένη σύνδεση της ηθικής συνείδησης και του χρέους με το θέμα της προσφυγιάς): «Αντιγόνη» του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Καμπακάκη)

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο μικρό Φώτη Παϊτάκη (για την αμεσότητα της απαγγελίας του στην ταινία: «Η Δίκη» του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου)

EIΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ (για την παρουσίαση και ανάδειξη του φυσικού και αστικού τοπίου): «Πεντάευρο» του  Γενικού Λυκείου Καρλοβασίων Σάμου (υπεύθυνοι καθηγητές: Ν. Κάτσαρος, Ε. Καντζάβελου)

Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια», υπό την αιγίδα, φέτος, του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας Χίου, φιλοξενήθηκε στο θερινό σινεμά του δημοτικού κήπου της πόλης, όπου προσήλθαν για την παρακολούθησή του, εκτός από το κοινό της Χίου, και εκπρόσωποι μαθητικών ομάδων από τη Λέσβο, τη  Λήμνο και τη Σάμο.

Η ευχή όλων, καθώς έπεφτε η αυλαία του Φεστιβάλ «CINEμάθεια», ήταν τα «αλλιώτικα μαθήματά» του να συνεχιστούν και του χρόνου, ενώνοντας με ακόμη περισσότερες γέφυρες  τα νησιά και τα σχολεία του Βορείου Αιγαίου.  Έντονα, όμως, εκφράσθηκε και η ανάγκη να υποστηριχθεί ο θεσμός αυτός αποτελεσματικότερα, τόσο από τους τοπικούς, όσο και από τους περιφερειακούς, αλλά και από τους κεντρικούς φορείς της πολιτείας.
Το νέο ραντεβού, πάντως, για τη σχολική χρονιά 2015-2016 θα επικυρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με προτεινόμενα θέματα του Φεστιβάλ « CINEμάθεια»: «Με αφορμή ένα σύνθημα…» για τις ταινίες μυθοπλασίας και: «…Κεντώντας το δέντρο της μνήμης» για τις ταινίες ντοκιμαντέρ.

Τέλος, από την πλευρά μας, εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ « CINEμάθεια, 2015», τόσο για τις επί μέρους προσπάθειές τους, όσο και για το βραβευμένο αποτέλεσμά τους, καθώς και τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την ουσιαστική μας συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των μαθητικών ομάδων, αλλά και τους διευθυντές και διευθύντριες των συμμετεχόντων σχολείων.


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις  Μυτιλήνης συγχαίρει τους  καθηγητές, Ελένη Μανωλακέλλη, Δέσποινα Βερρή και Βλάσιο Ταμβακέρα καθώς και τους  μαθητές ,  Παναγιώτη Τηνιακό( κύριο συντελεστή ), Γιώργο Αθηνιώτη, Τζάνο Ντερβισάι  και  Μανώλη Μαρούλη που εργάστηκαν για την υλοποίηση της ταινίας μικρού μήκους «Ο χειρότερος εχθρός μου» και απέσπασαν δύο βραβεία( Β’ Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ λυκείων και Βραβείο τεκμηρίωσης, σκηνοθεσίας, μοντάζ) στο Φεστιβάλ CINEμάθεια του σχολικού έτους 2014-15.
Επιπλέον, εκφράζει τα συγχαρητήρια του στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

O Διευθυντής


Βλάσιος Ταμβακέρας