Ερεσός «Το all friendly spot της Λέσβου»

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου, αυτό το μικρό ­χωριό ξεπερνά τα καλοκαίρια σε φήμη και παλμό ακόμη­ και την πρωτεύουσα του νησιού.


Η Ερεσός ­είναι η ­γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφώς και του ­φιλοσόφου Θεόφραστου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις μέχρι την άλλη άκρη του νησιού.    

Από τη Θεώνη Δρακοπούλου

Στη διαδρομή προς την Ερεσό, λίγο πριν από το χωριό Μεσότοπος, περνάς από ένα πολύ ιδιαίτερο ορεινό τοπίο, ξερό, απογυμνωμένο και πύρινο, που θα μπορούσε να είναι στιγμιότυπο από τη «Μέση Γη» του Τόλκιν. Διασχίζοντάς το, αρχίζεις να νιώ­θεις την ενέργεια του τόπου να σε επηρεάζει και να σε αγριεύει­, σαν μικρή ψυχολογική δοκιμασία προτού προχωρήσεις στα ενδότερα. Σαν να θέλει ο τόπος να δια­χωρίσει τους λιγόψυχους από αυτούς που πραγματικά θα κατανοήσουν και θα εκτιμήσουν αυτό που έχει να προσφέρει η Ερεσός. Αν δεν σκιαχτείς, προχώρα!

Ακόμη κι αν χρειάζεται να ταξιδέψεις 12 ώρες με το πλοίο και άλλες τρεις με το λεωφορείο, το μέρος αυτό έχει τον τρόπο του να σε ανταμείβει με τις εκ διαμέτρου αντίθετες αρετές του. Εν ολίγοις, η Ερεσός ταιριάζει τα αταίριαστα! Τουριστικά ανεπτυγμένη τόσο­ ώστε να μπορεί να αποκαλείται­ παραθεριστικό θέρετρο, αλλά­ με γωνιές –ακόμη τουλάχιστον­– ανέγγιχτες και αυθεντικές. με ποιοτικές υπηρεσίες και καλό­ φαγητό, σε τιμές λογικές.

πολυσύχναστη και συνάμα ήσυχη­. Ωστόσο, αυτό που δίνει στον ­τόπο την ξεχωριστή και μοναδική του ατμόσφαιρα είναι η θερινή ανθρωπογεωγραφία του. Η Ερεσός δεν είναι απλώς gay friendly, είναι all friendly! Είναι­ σημείο συνάντησης του δια­φο­ρετικού με το οικείο. Ο κλασικός παραθεριστής, οι οικογένειες, οι ντόπιοι συνυπάρχουν με τουs backpackers, τους neo-hippies, τις gay συντροφιές και τον meditation τουρισμό που καταφθάνει από όλα τα μέρη της Γης για το Osho Afroz Meditation Center. Δεν υπάρχει κατηγορία ταξιδιώτη που δεν θα συναντήσεις εδώ – ακόμη και celebrities, όπως ο Haley Joel Osment ( βλ. «Έκτη Αίσθηση» ), την επισκέπτονται! Η Ερεσός χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κυρίως χωριό, τον εύφορο Κάμπο και τη Σκάλα. Καθένα έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Για μια ολοκληρωμένη εικόνα χρειάζεσαι λίγο και από τα τρία. Το χωριό είναι ιδανικό για περιήγηση ανάμεσα στα όμορφα, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια του και για ένα χαλαρό διάλειμμα στη γραφική πλατεία. Τα βράδια αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους προτιμούν κάτι πιο ήσυχο από την πολυκοσμία της Σκάλας.

Ο Κάμπος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της Ερεσού, αυθεντικό, ανεπιτήδευτο και λίγο πρωτόγονο και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο τόσο μοναδικό. Εκτός από τις καλλιέργειες, φιλοξενεί και τα σπίτια αρκετών μόνιμων κατοίκων, κρυμμένα μέσα στην ιδιαίτερη βλάστηση της περιοχής –που είναι άγρια και αυθάδης κατά τόπους και πιο εξευγενισμένη αλλού–, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα σχεδόν λαβυρινθώδες δίκτυο χωματόδρομων. Αξίζει τον κόπο να χαθείς για λίγο εκεί μέσα για μια σχεδόν off road εμπειρία.

Στη Σκάλα, από την άλλη, είναι συγκεντρωμένο ό,τι χρειάζεται κάποιος για τις διακοπές του. Η τριών χιλιομέτρων παραλία της μπορεί να προσφέρει στον καθένα το δικό του επίγειο παράδεισο. Υπάρχει παραλία αρκετή για όλους. Γι’ αυτούς που θέλουν καπάκι μετά τη βουτιά το κοκτέιλ τους, για όσους θέλουν πιο οργανωμένα πράγματα και την ξαπλώστρα τους, για πιο χαλαρές καταστάσεις με ουζάκι στην καντίνα, women only τμήμα, για γυμνισμό, για ησυχία, βιβλίο και καλοκαιρινή ραθυμία.

Η βαθιά και σκούρα θάλασσα­, κρύα αλλά και κρυστάλλινη, έχει κερδίσει Γαλάζια Σημαία και το ηλιο­βασίλεμα, το οποίο κάνει τους περισσότερους επισκέπτες να ερωτεύονται το μέρος, πέφτει πίσω από το βράχο που έχει γυναικεία μορφή, κερδίζοντας έτσι την καρδιά του επισκέπτη. Το βράδυ εννοείται πως όλος αυτός ο κόσμος αναμειγνύεται, δημιουργώντας έτσι ένα πολύχρωμο σουλάτσο. Άραξε σε ένα καφέ-μπαρ ή εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, κατέβασε μια καλή, δροσερή γουλιά από την μπίρα, το ούζο ή το κοκτέιλ σου και μέτρα σανδάλια να περνούν. Και για να μη λείπει πραγματικά­ τίποτα, η Σκάλα έχει και θερινό­ κινηματογράφο, το δροσερό Cine Σαπφώ. Το καλοκαίρι σου είναι εδώ!

Πού να μείνετε

Κοuitou ( 2253053311, από € 30 ) Αυτό το πολυεπίπεδο graffiti art hotel απέχει μόλις πέντε λεπτά από τη θάλασσα και το πιο πολυσύχναστο σημείο της Σκάλας, αλλά είναι καλά προστατευμένο­ από κάθε είδους ενόχληση μέσα στον Κάμπο της Ερεσού.

Τα έντονα χρώματά του, που θυμίζουν Μεξικό, και η αρχιτεκτονική του –με τα δωμάτια χτισμένα γύρω από την εσωτερική­ αυλή– σε κάνουν να νομίζεις ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστεί η Frida Kahlo. Επιπλωμένο με οικογενειακές αντίκες και με διάσπαρτες λεπτομέρειες από αντικείμενα που οι ιδιοκτήτες μαζεύουν κι επανεφευρίσκουν τη χρηστικότητά τους, το «Kouitou» είναι ιδιαίτερο, δεν έχει σχέση με τα glossy δωμάτια των περιοδικών, ούτε και με τα τυπικά ελληνικά ενοικιαζόμενα. Είναι μια πραγματικά προσωπική υπόθεση και δημιουργία των ιδιοκτητών του, της Βασιλικής Κιντή και του graffiti artist Alex Martinez. Kάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό­ θέμα και είναι εξοπλισμένο με ψυγειάκι και ανεμιστήρα. Εδώ τηλεόραση και air condition δεν θα βρεις. Θα βρεις όμως μια υπέροχη αυλή για το πρωινό και για το φρεσκοφτιαγμένο φαγάκι από τα χέρια της Βασιλικής κάθε μεσημέρι, μια υπέροχη βεράντα για να αγναντέψεις τη θέα και να απολαύσεις ένα σπιτικό carrot cake γυρίζοντας από το μπάνιο το απόγευμα, έναν ανοιχτό chill out χώρο όπου γίνονται και μαθήματα yoga και πάνω και πέρα από όλα αυτά θα βρεις σίγουρα καλή παρέα, που στο τέλος των διακοπών θα δυσκολευτείς να την αποχωριστείς!

Aeolian Village ( 2253053585 ) Χτισμένο πάνω στο κύμα, σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ, με τα δωμάτια και τα bungalows σκαρφαλωμένα πάνω στο λόφο να κοιτάζουν τη θάλασσα, το «Aeolian Village» είναι ένα full service ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων. Με παροχές όπως πισίνα, pool bar, εστιατόρια, παιδική χαρά, water sports και πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες και σε μικρή απόσταση από τη Σκάλα, προσφέρεται για όσους επιθυμούν οργανωμένες, τύπου all inclusive διακοπές. Εξυπηρετεί κυρίως γκρουπ, αλλά αν υπάρχει διαθεσιμότητα οι τιμές ξεκινούν από € 90 με πρωινό και από € 65 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Heliotopos ( 6977146229, από € 55 ) Μέσα σε έναν όμορφο, κατα­πράσινο κήπο βρίσκεται το «Helio­topos». Κάθε δωμάτιο ή διαμέρισμα διαθέτει κουζίνα, air condition κι έχει δικό του μπαλκόνι. Ένα ευρύχωρο roof garden προσφέρεται για κοινή χρήση, ­είτε για χαλάρωση είτε για tai chi, μασάζ και άλλες δραστηριότητες. Απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη Σκάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαμονή σας απευθυνθείτε στο Sappho Travel ( 2253052140 )

Πού να φάτε

Στο Σουλάτσο και τον Σαρδέλα για ψαρομεζέδες και παστές σαρδέλες που θα θυμάσαι όλο το χειμώνα, στο Αιγαίο για μαγειρευτά, στου Sam στο χωριό με λιβανέζικες προσθήκες στον κατάλογο, στο Νeval της Gunez για αυθεντικά κεμπάπ, στο Samadhi για διεθνή κουζίνα και για... βραδινές λιγούρες στο φούρνο του Χαχαλά, ο οποίος διανυκτερεύει, για ­τυρόπιτα με ντομάτα που μόλις ξεφουρνίστηκε!

Στο Parasol Βeach Bar για τα περιβόητα κοκτέιλ, με εξειδίκευση χρόνων στο είδος ( must το Straight Up! ), τα πάρτι και την αμίμητη Caribbean διακόσμησή του, στο Zorba The Buddha για τους φοβερούς χυμούς-«ελιξίριο», στο Μαργαριτάρι για πιο χαλαρές καταστάσεις και γλυκό και στο jazz-music bar Notia. Στο BelleVille πάνε οι γυναικοπαρέες ( και όχι μόνο ), ενώ το Primitive και οΝαός αποτελούν τις after ­επιλογές για χορό ( συνήθως μέχρι τελικής πτώσεως ).

Για shopping

Στο Θαλασσάκι για ωραία κεραμικά και κοσμήματα, στο Πολυτεχνείο για τέχνη και ιδιαίτερα αντικείμενα για το σπίτι, στο Leather Shop για δερμάτινα είδη από τα χέρια του Κυριάκου, ο οποίος είναι και ο καθηγητής kung fu της Ερεσού, ή για να επιδιορθώσεις το ταλαιπωρημένο σου σανδάλι και στο Mata Hari για ρούχα, παρεό και καλοκαιρινά φουλάρια.

4 tips για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα

- Από το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας και το εκκλησάκι της Παναγιούδας.
- Ξαπλωμένοι σε μια αιώρα, στην καντίνα της Βάνας, στην περιοχή Αφεντέλη.
- Συνδυάζοντάς το με μια βόλτα στη Γέφυρα του Ψαροπόταμου για να χαζέψετε τις χελώνες.
- Ψηλά από τον Προφήτη Ηλία, πάνω από την περιοχή Αφεντέλη στη δυτική πλευρά της παραλίας.


Πηγή athinorama.gr