Θλίψη και οργή για νεαρό ζευγάρι στην Μυτιλήνη που γέννησε νεκρό βρέφος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την απόλυτη θλίψη και απογοήτευση βιώνει ένα νεαρό ζευγάρι από ορεινό χωριό της Λέσβου, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου, περιμένοντας να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το πρώτο τους παιδί, το κοριτσάκι τους, ήρθε στον κόσμο νεκρό.


Το περιστατικό συνέβη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και παρότι συζητιέται έντονα στους διαδρόμους του Ιδρύματος, δεν δόθηκαν διαστάσεις, αφού οι γονείς μέσα στον πόνο τους δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια παρότι τα ερωτηματικά για το χαμό του παιδιού τους, τους βαραίνουν κάθε μέρα που περνάει.

«Η εγκυμοσύνη πήγαινε πολύ καλά. Δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Όλα πήγαιναν ομαλά, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη γέννα, χάσαμε το μωρό. Μια μέρα πριν, το είχαμε ακούσει», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο πατέρας του παιδιού Χ.Κ.

Η νεαρή σύζυγός του δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει το χτύπημα της μοίρας, όταν μέσα σε μια μέρα έχασε το μωρό που κυοφορούσε εννέα μήνες. Ήταν εκείνη που παρά τις παροτρύνσεις του ίδιου του γυναικολόγου που την παρακολουθούσε να ζητήσει νεκροψία, η ίδια αρνήθηκε. «Δεν είχε το κουράγιο να περιμένει και άλλες ημέρες μέχρι να ταφεί το παιδί. Δεν άντεχε τον πόνο», μας λέει ο πατέρας.

Μια μέρα πριν…

Τελευταία ημερομηνία που τους είχε δώσει ο γιατρός για τη γέννα ήταν 18 Μαρτίου. Όμως μέχρι τότε η γυναίκα δεν είχε ενοχλήσεις και αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για λίγες ακόμη ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. «Την Πέμπτη 19 Μαρτίου πήγαμε στο Νοσοκομείο, ακούσαμε το μωρό στον παλμογράφο, όλα ήταν μια χαρά. Το Σάββατο 21 Μαρτίου η γυναίκα μου κατέβηκε και πάλι με τη μητέρα της στο Νοσοκομείο και πάλι άκουσαν το παιδί στον παλμογράφο. Την Κυριακή το βράδυ την έπιασαν πόνοι και είχε αιμορραγία. Κατεβήκαμε και πάλι στο Νοσοκομείο. Το παιδί δεν είχε παλμούς. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου, το γέννησε με τεχνητούς πόνους», λέει ο πατέρας.

Η ενορία του χωριού τους αρνήθηκε να κηδέψει το βρέφος γιατί… ήταν αβάπτιστο. Οι γονείς το κήδεψαν τελικά στη Μυτιλήνη, ανήμερα του Ευαγγελισμού.

Ο 32χρονος πατέρας εργάζεται ως κτηνοτρόφος. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φρόντισε ώστε η 21χρονη γυναίκα του να έχει την καλύτερη φροντίδα και παρακολούθηση. Πήγαιναν σε ιδιωτικό ιατρείο της Μυτιλήνης για τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ την εγκυμονούσα μητέρα παρακολουθούσε γιατρός στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Παρότι η διαδρομή από το χωριό μέχρι τη Μυτιλήνη είναι πάνω από μια ώρα, κατέβαιναν συνεχώς, διανύοντας μεγάλη απόσταση ώστε να παρακολουθούν τακτικά το μωρό.

Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα σε όλη τη διάρκειά της και τίποτα δεν μπορούσε να τους προετοιμάσει για το όνειρο που θα γινόταν εφιάλτης. Όπως τους εξήγησε ο γιατρός ο θάνατος οφείλεται σε επιπλοκή.

«Αυτό που μας πονάει είναι ότι όλα έγιναν μέσα σε μια μέρα. Μια μέρα πριν ακούσαμε το μωρό μας, και μια μέρα πριν γεννηθεί, έφυγε. Δεν ξέρουμε τι έφταιξε, τίποτα δεν μπορεί να μας το φέρει πίσω. Θα ήθελα όμως να γνωρίζω, αν πρόκειται για λάθος, αν έπρεπε να είχε γεννηθεί νωρίτερα, τουλάχιστον να μην χαθούν άλλα παιδιά», λέει συντετριμμένος ο πατέρας.


Γράφει η Πελυ Γιακουμη για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ