Κόντρα της παράταξης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» με τον Δήμο Λέσβου για το διαγωνισμό των θερμών πηγών κόλπου Γέρας

Ανακοίνωση από την δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» αναφορικά με το διαγωνισμό των θερμών πηγών κόλπου Γέρας και απάντηση από τον Δήμο Λέσβου


Ανακοίνωση από την δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»

Τοπική ανάπτυξη; Βεβαίως! Με ποια όμως ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά;
«Οπισθοδρομικοί», «εχθροί της ανάπτυξης», «μίζεροι» και «υπηρετούντες σκοτεινά συμφέροντα», κατά τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, όσοι διαμαρτυρόμαστε για τον «Fast-Track» χαρακτήρα της παραχώρησης των λουτρών της Γέρας σε ιδιώτη και τους περιοριστικούς όρους της προκήρυξης, που απέκλειαν, ουσιαστικά, τη συμμετοχή κοινωνικών μορφών επιχειρηματικότητας. Οι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι και «πιασάρικοι». Να δούμε όμως μερικά στοιχεία;

Ίσως η κοινωνική επιχειρηματικότητα για κάποιους απληροφόρητους Λέσβιους, ίσως και για τον κ. Δήμαρχο, να θεωρείται κομμουνιστικό κατασκεύασμα. Και όμως, αν συμβουλευτούν κάποιον σύγχρονο οικονομολόγο, θα τους πει ότι μόνο έτσι δεν είναι. Πέρα από τα συστήματα της Δημόσιας και της Ιδιωτικής Οικονομίας, υπάρχει και αυτό της Κοινωνικής Οικονομίας που δεν βασίζεται στην "εταιρεία" αλλά και στο "συνεταιρισμό". Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), θεσπίστηκαν στη χώρα μας το 2011 (με τον νόμο Ν. 4019/2011), με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη ενίσχυση των τοπικών κοινωνικών δομών. Οι ΚοινΣΕπ είναι επιχειρήσεις, λειτουργούν βάσει των κανόνων της αγοράς και έχουν σκοπό το κέρδος. Η κύρια διαφορά τους είναι ο τρόπος διανομής των κερδών, που διαφέρει πολύ από αυτόν της «παραδοσιακής» επιχείρησης. Ουσιαστικά, τα κέρδη διανέμονται, βάσει πλαφόν, κατά ένα μέρος στους εργαζόμενους (όχι στους μετόχους, εκτός αν εργάζονται στην επιχείρηση), κατά ένα μέρος στην ίδια την επιχείρηση και κατά ένα μέρος στην τοπική κοινωνία, μέσω δράσεων. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμπουμε στον ιστότοπο koinsep.org.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική μας Χίο, με τη γνωστή έφεση στην υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μια Κοιν.Σ.Επ. έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση θερμών πηγών και την προώθηση του Θερμαλισμού. Πληροφορίες: http://www.thermae-agiasmata.gr/el
Το αίτημα λοιπόν για διεύρυνση των όρων με τους οποίους γίνεται μια ανάθεση δημόσιας περιουσίας και δημοσίων πόρων, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ταυτιστεί με άρνηση (αυτό, όταν γίνεται, είναι επικίνδυνος λαϊκισμός). Το αντίθετο μάλιστα: στόχο έχει την ανάπτυξη ισχυρότερου ανταγωνισμού κατά το διαγωνισμό και ποιοτικότερου τελικού αποτελέσματος. Στον αντίποδα, η εξάντληση (προς τα κάτω) των νόμιμων ορίων στη διάρκεια δημοσίευσης της διακήρυξης και το «κλείσιμο» των όρων, χωρίς μάλιστα την αξιοποίηση του χρησιμότατου εργαλείου της δημόσιας διαβούλευσης, προσομοιάζουν σε επενδύσεις «fast track» και φορτίζονται, αναπόφευκτα, με το ίδιο βαρύ κλίμα καχυποψίας που περιβάλλει και αυτές.
Ακόμα δε περισσότερο, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση καταγγέλλει αποκλεισμό της από την πρόσβαση στους φακέλους των προσφορών..

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Απάντηση από τον Δήμο Λέσβου

Σχετικά με την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου», αναφορικά με το διαγωνισμό των θερμών πηγών κόλπου Γέρας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής.

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, δεν έχει ουδεμία ανάμειξη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία γίνεται εξ ολοκλήρου από την ΑΔΕΛ. Αντίθετα, ο κ. Κουρτζής, ως μέλος του Δ.Σ., έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της εταιρείας, όπως αυτή της 9ης Μαρτίου 2015, όπου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και από την οποία, παρότι προσκλήθηκε, απουσίαζε.


 Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αναλυτικά στοιχεία του διαγωνισμού είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Καλούμε λοιπόν τον κ. Κουρτζή, όπως έχουμε πράξει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, να ενημερωθεί υπεύθυνα, αντί να διασπείρει ψευδείς κατηγορίες προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα αδιαφάνειας. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους καταγγελίες και εν τέλει ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.