4η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ « Αρίων » Προεκτείνοντας την Κλασική Κιθάρα- Μολυβος Λέσβου 29 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2015

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ανακοινώνει τη διοργάνωση της 4ης Θερινής Ακαδημίας «Αρίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2015 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κορίνας Βουγιούκα.


Εξέχοντες προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτέχνες και καθηγητές πανεπιστημίων, προσφέρουν τις γνώσεις τους, σε πληθώρα δράσεων μουσικής και λόγου με επίκεντρο την κιθάρα. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές, ενώ οι συναυλίες που γίνονται κάθε βράδυ είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

    Ο Αρίων, πρεσβεύει μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της κιθάρας, καθώς την αντιμετωπίζει ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Ως μέσο μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, ως μέσο αισθητικής καλλιέργειας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης. Για το λόγο αυτό, περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν:

- στο ρεπερτόριο και την ερμηνεία της κλασικής κιθάρας,
- στους πολλαπλούς ρόλους της κιθάρας σε διάφορα είδη μουσικής (τζαζ, παραδοσιακή μουσική),
- στο ρόλο της κιθάρας ως μέλος ενός μουσικού συνόλου,
- στη σχέση της κιθάρας με τον έμμετρο λόγο (σύνθεση και συνοδεία τραγουδιών, εναλλακτική διδασκαλία έμμετρου λόγου).

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

 - Εργαστήρια

Εργαστήρια ορχήστρας κιθαριστών και μουσικών συνόλων με καθημερινές πρόβες που θα καταλήξουν σε συναυλία. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκ των προτέρων τα έργα επάνω στα οποία θα δουλέψει η ορχήστρα και τα σύνολα. 

- Θεματικά Σεμινάρια και διαλέξεις

Διαλέξεις και σεμινάρια με ευρύτερα θέματα σχετικά με την κιθάρα,
όπως σεμινάρια κλασικής κιθάρας, σεμινάρια ηλεκτρικής κιθάρας, συνοδεία τραγουδιού, η κιθάρα στην ανατολική μουσική, ο κιθαριστής την εποχή του διαδικτύου, κιθάρα και νέες τεχνολογίες.

- Ημερίδα

Ημερίδα με θέμα: η κληρονομιά του Αρίωνα, μουσική και λόγος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας της ποίησης μέσα από τη μουσική.'  Ομιλητές θα είναι λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί και μουσικοί.  

- Διαγωνισμοί

Τρεις διαγωνισμοί:
Κατηγορία έως 14 ετών (συμμετέχοντες γεννημένοι από 01/01/00): οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν ένα έργο διάρκειας μέχρι 10 λεπτά.
Κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας: οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν δύο έργα συνολικής διάρκειας μέχρι 20 λεπτά.
Κιθαριστικά σύνολα: τα διαγωνιζόμενα σύνολα καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας μέχρι 15 λεπτά.

- Μουσικοθεατρικό εργαστήρι

Για δεύτερη φορά, η Θερινή Ακαδημία Αρίων προσφέρει μια παράλληλη δράση και για παιδιά από 7-12 ετών, που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική, οργανώνοντας μουσικοθεατρικό εργαστήρι. Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των έμπειρων υπευθύνων, θα φτιάξουν μια μικρή παράσταση επάνω στο βιβλίο της Φωτεινή Φραγκούλη, «Το σπασμένο πιθάρι». Τα τραγούδια, τα ηχοτοπία και το λιμπρέτο θα είναι δικές τους δημιουργίες.

- Παράλληλες δραστηριότητες

Δίνοντας βαρύτητα στο ρόλο που παίζει το σώμα κατά τη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας θα γίνουν μαθήματα  yoga με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των μουσικών. Επίσης, για όσους επιθυμούν, θα οργανωθούν περιπατητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου.

Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα που ενώνει πολιτισμούς, που ενώνει τους ανθρώπους και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ως αρωγός αυτής της προσπάθειας θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει αυτό το μήνυμα.

Σχετικοί σύνδεσμοι από την 3η και 2η Θερινή Ακαδημία Αρίων