Διαμαρτυρία ΝΟΔΕ Λέσβου για την απαράδεκτη οικονομική μείωση που υπέστησαν οι αγρότες

Η ΝΟΔΕ Λέσβου
μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν στο νησί μας, κατά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενη για την απαράδεκτη οικονομική μείωση που υπέστησαν οι αγρότες μας και αναζητώντας λύση του προβλήματος.
Διαπιστώσαμε όμως ότι κατά κύριο λόγο οι ευθύνες βαραίνουν την Ε.Α.Σ. Λέσβου, που ήταν μία από τις εταιρίες που πραγματοποίησε τη σύνταξη της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης στο νησί μας και όχι το Υπουργείο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ενημερώσει έγκαιρα τους συντάκτες των αιτήσεων για τα παραστατικά που έπρεπε να συνοδεύουν την αίτηση, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πληρωθούν. Από λάθος όμως η Ε.Α.Σ. Λέσβου δεν έστειλε τα παραστατικά αυτά στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

Δεν στάλθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοχή της γεωργικής εκμετάλλευσης των παραγωγών, δηλαδή μισθωτήρια και Ε9, αν και οι αγρότες τα είχαν προσκομίσει.

Εμφανίζεται σημαντικός αριθμός αγροτεμαχίων με επικαλύψεις.

Όσον αφορά το πρόβλημα της μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπω
ν, για τους κτηνοτρόφους, η κατάσταση είναι καλύτερη από αυτή του έτους 2013, δεν έχει δοθεί όμως οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η ΝΟΔΕ Λέσβου είναι στο πλευρό των αγροτών μας και σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τελικά τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΔΕ