Σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με θέματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα 30-10-2014 σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν κυρίως τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου κ. Αλέκος Γιατζιτζόγλου και τα στελέχη των παρακάτω μεγάλων συνεταιρισμών του νησιού Σκαλοχωρίου κ. Στρατής Κυρατζής, Αγίας Παρασκευής κ. Παράσχος Καλλιντζής και Μεσοτόπου κ. Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

Τα στελέχη των συνεταιρισμών είχαν ενημερώσει νωρίτερα τον κ. Κουκουλόπουλο για τα φλέγοντα ζητήματα της Λέσβου που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στο νησί μας και από τη σύσκεψη προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Το Υπουργείο προτίθεται άμεσα να στελεχώσει με κτηνιάτρους και αναγκαίο προσωπικό άλλων ειδικοτήτων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΕΣΠΑ την Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσής της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία και εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων.

Πέρα από την αδιάκοπη ροή των χρηματοδοτήσεων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τη θανάτωση των προβάτων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, που εξασφαλίστηκε από δύο προγράμματα, για όσο θα διαρκέσει η εξέλιξή της στο νησί μας, το Υπουργείο έχει δρομολογήσει σχέδιο για ειδική αποζημίωση ανά εκτροφή που έχει πληγεί από την παραπάνω νόσο.

Η διαδικασία της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται στις αρχές του 2015, αφού ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου και υπολογιστεί η απώλειά του από τον καταρροϊκό πυρετό. Στην παραπάνω αποζημίωση θα συνυπολογιστούν και οι απώλειες στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος ανά εκτροφή που έχει πληγεί από τη νόσο.

Όσον αφορά τη σταδιακή εξομάλυνση στην πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2013 σε όσους είχαν μεγάλες αποκλίσεις λόγω των νέων κριτηρίων, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την μικρότερη δυνατή απόκλιση από τις πληρωμές του 2012. Για την εξισωτική του 2014 που θα καταβληθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η καταβολή της στους δικαιούχους, λόγω κυρίως της αλλαγής στο δείκτη πυκνότητας των βοσκισίμων εκτάσεων, ενώ για την Ενιαία Ενίσχυση του 2014 που η προκαταβολή της θα δοθεί στις 11 Νοεμβρίου του 2014 δεν υπάρχουν προβλήματα.
Μια σημαντική είδηση που βγήκε από τη συνάντηση είναι ότι εγκρίθηκε για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2013-2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσό 64 εκ. Ευρώ για την ακαρπία της ελιάς για όλη την Ελλάδα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους και για τη Λέσβο, ενώ με το τέλος της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου θα γίνει προσπάθεια έγκρισης και νέας αποζημίωσης για την ακαρπία της ελιάς για την περίοδο 2014-2015.

Προωθείται νέα ΚΥΑ με την οποία επεκτείνονται οι πωλήσεις επιδοτούμενων ζωοτροφών από τους συνεταιρισμούς σε όλους τους αγρότες ανεξάρτητα αν είναι μέλη τους ή όχι.

Εξετάστηκαν επίσης και έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ότι καταβάλλεται προσπάθεια να περιληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια και γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις συνεταιριστικές και μη, μεταποιητικές επιχειρήσεις κλπ.  Συζητήθηκε η πρόταση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της μετατροπής του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε πρότυπο αγρόκτημα και πειραματικό αγρό δοκιμαστικών καλλιεργειών πολλαπλασιαστικού υλικού που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στα νησιά μας.


Στη συνέχεια τέθηκαν τα ζητήματα της αύξησης επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 6% στο 9% (όσο δηλαδή πληρώνουν οι αγρότες για την αγορά των ζωοτροφών) και της έγκαιρης επιστροφής του Φ.Π.Α. στους δικαιούχους αγρότες από την πώληση του γάλακτος μέσω των συνεταιρισμών, ζητήματα για τα οποία ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να εξετάσει.