Ξεσηκώνεται η Σάμος για την παραχώρηση σε ιδιώτες του Κρατικού Αερολιμένα Σάμου- Η Λέσβος ακούει;

Η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες του Κρατικού Αερολιμένα Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος», μαζί με άλλους 13 περιφερειακούς για 40 χρόνια (με δυνατότητες επέκτασης της σύμβασης για άλλα 10), αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.


Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα στους όρους παραχώρησης περιλαμβάνεται και ένα «περιφερειακό ειδικό τέλος», που θα πληρώνουν οι επιβάτες και το οποίο στην ουσία θα χρηματοδοτεί τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αεροδρομίων, χωρίς καμία επιβάρυνση του ιδιώτη «επενδυτή».
Πρόκειται για καταστροφική επιλογή πολλαπλά επιζήμια για την τοπική ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνία. Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας (η οποία μάλιστα πραγματοποιείται έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος), συνιστά ιδεολογική εμμονή και όχι ανάγκη.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν δημιουργηθεί με τα χρήματα του λαού, διαδραματίζουν πρωτεύοντα οικονομικό ρόλο λόγω της συμβολής τους στον τουρισμό και τη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν καταλυτικά στην κοινωνική συνοχή αφού τα περισσότερα βρίσκονται σε νησιά. Τα έσοδα που εξαγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση είναι κατά πολύ λιγότερα από τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων, ενώ από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια θα προκύψει απώλεια των εσόδων που συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. υπερπτήσεις) και θα αυξηθούν τα τέλη και τα ναύλα, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία.

Απειλούνται ακόμα και οι θέσεις εργασίας σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας αφού δεν υπάρχει δηλαδή ρητή δέσμευση υποχρέωσης για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας,

Ειδικά  ο Κρατικός Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος»  έχει πρόσφατα ανακαινιστεί με χρήματα του ελληνικού λαού για την βελτίωση της επικοινωνίας των πολιτών του νησιού με τον «έξω κόσμο», διαθέτει χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή του νησιού και τον πολιτισμό κι έχει βαρύνουσα θέση στην εθνική άμυνα και ασφάλεια. Ας μην ξεχνούμε την χρήση του αεροδρομίου μας και από την Πολεμική Αεροπορία.


Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ ΚΑΛΕΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  26 ΟΚΤΩΒΡΗ. 11.30 π.μ. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ  ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΣ