Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου για το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του 30χρμου

Ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Ως πότε θα χάνουμε ανθρώπινες ζωές από αμέλεια;

Σοκ και συντριβή προκάλεσε η χθεσινή είδηση του θανάτου, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, 30χρονου μηχανολόγου σε βιομηχανία στους «Λάμπου Μύλους». Άλλος ένας άνθρωπος πάνω στην πλέον δημιουργική ηλικία, βρήκε βασανιστικό θάνατο από ατύχημα, από την «κακιά την ώρα».
Το εξαιρετικά οδυνηρό αυτό περιστατικό, πέρα από τη θλίψη που μας προκαλεί, επιβάλλεται να μας προβληματίσει, για τις συνθήκες ασφαλείας κάτω από τις οποίες πολλοί συμπολίτες μας ή και εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να εκτελέσουμε την όποια εργασία μας. Είναι αλήθεια ότι το θέμα της εργασιακής ασφάλειας μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να αντιμετωπίζεται κάπως σοβαρά στη χώρα μας και ακόμα είναι τεράστια η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε από άλλα κράτη που σέβονται και προστατεύουν περισσότερο τον εργαζόμενο. Από εργάτες καθαριότητας και οικοδόμους, μέχρι διανομείς και μηχανολόγους, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα δει κανείς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας. Για να μην αναφερθούμε στις περιπτώσεις ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας…
Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη και Ευρωπαϊκή, το εργατικό ατύχημα να αντιμετωπίζεται σαν κάτι σχεδόν… μοιραίο ή μεταφυσικό, η δε λήψη μέτρων για την αποτροπή του και για την απομείωση των συνεπειών του, να θεωρείται… προαιρετική. Όπως στο εξωτερικό, έτσι και εδώ η τήρηση αυστηρών, τυποποιημένων κανόνων ασφαλείας στο χώρο εργασίας θα πρέπει να είναι απολύτως υποχρεωτική, τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Οι έλεγχοι οφείλουν να είναι συνεχείς και οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα, χωρίς να είναι αναγκαίο να συμβεί πρώτα «το κακό» για να… ξυπνήσουν οι αρχές.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με ανθρώπινες ζωές!

Γραφείο Τύπου
Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου