Νυχτερινή μεταγωγή μεταναστών από την Μυτιλήνη με πολεμικό πλοίο προς άγνωστη κατεύθυνση

Τη νυχτερινή μεταγωγή μεταναστών και προσφύγων με πολεμικό πλοίο από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς άγνωστη κατεύθυνση το βράδυ της Πέμπτης, καταγγέλλει το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αρχές επικαλούνται ένα πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τεχνητά, συσσωρεύοντας συστηματικά ανθρώπους στους χώρους κράτησης του ΠΙΚΠΑ και της Μόρια στη Μυτιλήνη.

Το Παρατηρητήριο τονίζει πως τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την κράτηση και τις μεταγωγές, μπορούν να διατεθούν στην αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν προστασία.

Ακολουθεί η ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τη νύχτα της 18ης προς τη 19η Σεπτεμβρίου έγινε μεταγωγή μεταναστών και προσφύγων με πολεμικό πλοίο από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως ενημέρωσε υπάλληλος του Αρχών τα μέλη του ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ που παραβρέθηκαν στο χώρο του λιμανιού, η μεταγωγή είναι “ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς” εφόσον οι χώροι του ΠΙΚΠΑ και της Μόρια είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες να περιφέρονται.
Οι Αρχές επικαλούνται ένα πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τεχνητά, μέσα από τη λογική και την πρακτική της φυλάκισης που επιβλήθηκε με την ίδρυση του κέντρου κράτησης στη Μόρια. Το ΠΙΚΠΑ οδηγείται σε αδιέξοδο με τη συστηματική συσσώρευση ανθρώπων, η χωρητικότητά του υπερκαλύπτεται και οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν.
Η λύση δεν είναι η μεταγωγή των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης, αλλά η απελευθέρωση και η αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους ως ανθρώπων που ζητούν και χρειάζονται προστασία.
Το ΠΙΚΠΑ έχει αποδείξει ότι ένα ανοικτό κέντρο υποδοχής είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και συνεργασία των τοπικών και ιδιαίτερα των δημοτικών αρχών. Τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την κράτηση και τις μεταγωγές μπορούν να διατεθούν στην αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν προστασία.
Αυτό αποτελεί συνθήκη αξιοπρέπειας για το ίδιο το νησί της Λέσβου.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΈΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ».