Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας στην Λήμνο

Με κοινή λειτουργία, τελετές μνήμης και συναυλία ρώσων καλλιτεχνών ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου,  στο Μούδρο,  οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.

Οι Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας, στις οποίες φέτος συμμετείχαν πάνω από 120 επισκέπτες από τη Ρωσία, αποτελούν έναν πολυετή θεσμό για τη Λήμνο. Φέτος εορτάστηκαν για 11η φορά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Για τους επισκέπτες από τη Ρωσία οι ημέρες αυτές είναι το προσκύνημα στους τάφους των προγόνων τους. Με καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών και ομιλίες, ο γενικός πρόξενος κ. Αλεξέι Ποπόφ,  οι τοπικές αρχές και τα μέλη της αντιπροσωπείας τίμησαν τη μνήμη των Κοζάκων που ήρθαν, έζησαν και ετάφησαν στο νησί μας, των ναυτών που έχασαν τη ζωή τους στα Ορλωφικά  και των Ρώσων τους που ετάφησαν στο συμμαχικό νεκροταφείο στο Μούδρο.

Το Σάββατο και την Κυριακή, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, τελέστηκαν κοινές ελληνο-ρωσικές λειτουργίες από τους σεβασμιότατους Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως κ.κ. Κύριλλο και Λήμνου κ.κ. Ιερόθεο, στον Ι. Μ. Ν. της Αγίας Τριάδος στη Μύρινα και τον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μούδρο αντίστοιχα.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου το κοινό της Λήμνου και οι ρώσοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό θέαμα με ήχους και θεάματα από τη Ρωσία και την κοζάκικη παράδοση, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Μαρούλα»,  ενώ την Κυριακή ρώσοι καλλιτέχνες έδωσαν συναυλία στο χώρο του Λυκείου του Μούδρου.

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, τον δήμαρχο Μύρινας κ. Δημήτρη Μαρινάκη επισκέφθηκε ο γενικός πρόξενος κ. Αλεξέι Ποπόφ, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την φιλοξενία της ρωσικής αντιπροσωπείας και την ικανοποίησή του για τις φετινές εκδηλώσεις, ενώ ο δήμαρχος επεσήμανε την έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή όσον αφορά στην φιλοξενία των φίλων Ρώσων και την ενίσχυση του ετήσιου θεσμού των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.


Η αντιπροσωπεία από τη Ρωσία αναχωρεί σήμερα το βράδυ στις 19.45 από το αεροδρόμιο της Λήμνου.