Εφάπαξ βοήθημα σε εποχικούς - Ποιοι το δικαιούνται

Εφάπαξ εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ που κυμαίνεται από 458,16 μέχρι 916,30 ευρώ θα παίρνουν εντός 15 ημερών, μετά την αίτησή τους, εκατοντάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι σε 12 επαγγέλματα.


Το βοήθημα δεν θα χορηγείται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, για να λάβουν το επίδομα ανεργίας, με εξαίρεση τους οικοδόμους. Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΔ, «δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά το χρόνο καταβολής του βοηθήματος».

Στην περίπτωση, όμως, που το επίδομα ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας και οι εργαζόμενοι παίρνουν τη διαφορά μέχρι του ύψους του εποχικού βοηθήματος.

Επίσης, δεν καταβάλλεται σε όσους συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και παίρνουν εκπαιδευτικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον Οργανισμό, ενώ σύντομα θα δοθούν οδηγίες και για την υποβολή αιτήσεων, μέσω των ΚΕΠ.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει τα ποσά εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους – όπου αυτά απαιτηθούν – εντός 10 ημερών και πάντως μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις που είναι η 1η Δεκεμβρίου 2014. Αιτήσεις πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, θα απορρίπτονται.

Το βοήθημα δικαιούνται και όσοι ασκούσαν ένα από τα επαγγέλματα που αναφέρονται στον πίνακα και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και τη 10/9/2014, εφόσον εντός του 2013 είχαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ και ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος