Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 3η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας ‘Αρίων’ στον Μόλυβο

Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 3η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας ‘Αρίων’.


Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, στον ειδυλλιακό και φιλόξενο Μόλυβο, 80 συμμετέχοντες και 26 προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έφεραν σε πέρας ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα: εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, παραστάσεις, διαλέξεις και διαγωνισμούς. Όλα αυτά με την αρμυρή γεύση από τις κλεφτές βουτιές στον Πλατύ Γιαλό και την Ψειρού, αλλά και τις βραδυνές παρέες.

Είναι πολύ ευχάριστο που τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί άνθρωποι σε πανέμορφα μέρη της Ελλάδας δημιουργώντας αυτόνομα μικρά ή μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ. Με πολλές δυσκολίες πρέπει να ομολογήσουμε, αλλά σε καλύτερες μάλλον βάσεις από τα παλαιότερα φεστιβάλ, τα οποία ναι μεν ξεκινούσαν με καλές προθέσεις τοπικών παραγόντων, όμως η εξάρτηση από την εκάστοτε τοπική ή κεντρική εξουσία τα οδηγούσε στο να γίνουν τα «μαγαζιά» του τάδε και του δείνα ατζέντη.
Κύκλοι καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε υπέροχα μέρη όπως ο Μόλυβος, το Πήλιο, η Πρέβεζα, η Σύρος, η Πάτμος, η Σίφνος, η Ύδρα, η Αίγινα, η Λίμνη Πλαστήρα κλπ κλπ κλπ δίνουν τη δυνατότητα για υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, που αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας στους ξένους επισκέπτες.

Μια ακόμα θετική πλευρά πολλών εξ αυτών των φεστιβάλ είναι η ευκαιρία να συνδυάσουν το τερπνό με το ωφέλιμο όσοι σπουδάζουν τη μουσική. Τα «καλοκαιρινά σχολεία» δίνουν τη δυνατότητα για θαυμάσιες διακοπές με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων, διαγωνισμών και εκδηλώσεων. Κι όλα αυτά με ένα πολύ λογικό κόστος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ, που εστιάζει περισσότερο στην κιθάρα, είναι η Θερινή Μουσική Ακαδημία Αρίων στη Λέσβο. Με βάση τον πανέμορφο Μόλυβο, με στήριξη του τοπικού φορέα τουρισμού και οργάνωση από την κιθαρίστα και διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κορίνα Βουγιούκα. 

Φέτος είχα την τιμή να προσκληθώ για να διδάξω και να δώσω μια διάλεξη. Πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια θαυμάσια εμπειρία. Σε έναν υπέροχο τόπο που εμπνέει για μουσική ενασχόληση, ανάμεσα σε ευγενείς, θετικούς και άξιους ανθρώπους, που με απόλυτη επιτυχία κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα των ερμηνευτών, των διδασκομένων αλλά και των διδασκόντων.

Ρίχνοντας μια ματιά στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ίσως αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν με μια θερινή ακαδημία κιθάρας ερμηνευτές εγχόρδων, τσέμπαλου, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες ή μουσικοπαιδαγωγοί. Καμία, εάν έχει κανείς στο μυαλό του το πρότυπο ενός τυπικού φεστιβάλ κιθάρας.

Όμως ο ‘Αρίων’, πρεσβεύει μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της κιθάρας, καθώς την αντιμετωπίζει ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Ως μέσο μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, ως μέσο αισθητικής καλλιέργιας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο απολογισμό, θα ήθελα ως καλλιτεχνική διευθύντρια να επισημάνω ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Φορέα Τουρισμού Μολύβου που με επιμονή για τον ουσιαστικό πολιτισμό, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και πνεύμα συνεργασίας καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση της Θερινής Ακαδημίας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.