Αποκατάσταση βατότητας της οδού Μεγαλοχωριου-Αγιάσου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε χθες η δημοπράτηση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ-ΑΓΙΑΣΟΥ-Α΄ΦΑΣΗ».  Βασικός σκοπός της μελέτης του έργου, είναι η εκτέλεση εργασιών συντήρησης, σήμανσης, ασφάλειας καθώς  και αποκατάστασης της βατότητας της Επαρχιακής οδού Αγιάσου – Μεγαλοχωρίου.


Οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του οδοστρώματος και την αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας της οδού (στηθαία, νησίδες ασφαλείας, σήμανση κ.ο.κ.).

Η εν λόγω επαρχιακή οδός χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα στα οποία θα γίνουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

α) Το τμήμα από έξοδο του οικισμού Αγιάσου προς Μεγαλοχώρι μέχρι τη διακλάδωση προς Ραντάρ. Έχει μήκος 6.900μ και είναι ασφαλτοστρωμένο. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του οδοστρώματος, ήτοι επούλωση λάκκων, αποκατάσταση ρωγμών (με μικρού μήκους ασφαλτοτάπητες), άρση καταπτώσεων, αποκατάσταση της λειτουργίας των τεχνικών έργων (καθαρισμός τάφρων και οχετών, αποκατάσταση φρεατίων και τοιχίων αντιστήριξης κλπ.). Προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας. Εκτέλεση εργασιών σύμφωνα με τα άρθρα του τιμολογίου της Μελέτης.
β) Το  τμήμα από διακλάδωση Ραντάρ μέχρι την είσοδο του οικισμού  Μεγαλοχωρίου. Έχει μήκος 6.500μ. και είναι χωματόδρομος. Λόγω έλλειψης πιστώσεων κατά τα προηγούμενα έτη, το οδικό αυτό τμήμα δεν έχει συντηρηθεί, με αποτέλεσμα απόφραξη της τάφρου απορροής ομβρίων και των αντίστοιχων τεχνικών (φρεάτια, οχετοί) από καταπτώσεις. Το οδόστρωμα χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό πτυχώσεων.

Στο τμήμα αυτό προβλέπονται με την παρούσα εργολαβία και σε πρώτη φάση, οι παρακάτω εργασίες με στόχο την αποκατάσταση του οδοστρώματος και την επίτευξη ανεκτών συνθηκών οδικής ασφάλειας:

Άρση καταπτώσεων.

Καθαρισμός και μόρφωση της υπάρχουσας χωμάτινης τάφρου.
Καθαρισμό φρεατίων και αγωγών απορροής ομβρίων.
Αποκατάσταση λοιπών υφιστάμενων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κλπ).
Αποκατάσταση ζυμωμάτων του οδοστρώματος και ενδεχόμενη κατασκευή στραγγιστηρίων αποκλειστικά εντός του εύρους του καταστρώματος που θα καταλήγουν σε υφιστάμενους αγωγούς.
Διάστρωση υλικού οδοστρωσίας (υπόβαση  μεταβλητού πάχους με 3Α) για την επούλωση λάκκων του οδοστρώματος και την εξαφάνιση των πτυχώσεων ώστε να αποκατασταθεί η επιφάνεια κυκλοφορίας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:

«Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση ενός ακόμη σημαντικού έργου οδοποιίας για τη Λέσβο, συμβάλλουμε σε συνδυασμό με τα ήδη εκτελεσμένα αντίστοιχα έργα ή εκείνα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της Λέσβου. Ως εκ τούτου είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνω την δρομολόγηση ενός ακόμη έργου που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλει και αυτό στην ποιοτική αναβάθμιση της οδικής διασύνδεσης της Λέσβου».