Παλεσβιακο εργατοϋπαλληλικό Κέντρο «ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ»

Τη Δευτέρα 25/8 και τη Τρίτη 26/8 πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα «Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες Βορείου Αιγαίου» με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη.


Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη συζήτηση που αναπτύχτηκε, οι εξαγγελίες του υπουργού κυμάνθηκαν στα πρέπει και στα θέλω των εφοπλιστών. Με λίγα λόγια επέκταση των προνομίων,με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της κερδοφορίας για τους εφοπλιστές και ξαναμοίρασμα της πίτας των επιδοτήσεων.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, για άλλη μια φορά καλείται ο λαός να «πληρώσει το μάρμαρο» και να βγάλει από τη δεινή θέση, αλλά και από τη ζημιογόνο κατάσταση τους εφοπλιστές, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, που ενώ εκφράζουν αμέριστη συμπαράσταση στους εφοπλιστές αποκρύβουν από το λαό το πραγματικό περιεχόμενο των συζητήσεων τους με τους κάθε λογής φορείς και «κοινωνικούς εταίρους». Γι’ αυτό άλλωστε στη διημερίδα – φιέστα που πραγματοποιήθηκε, ενώ καλέστηκαν όλοι οι φορείς της Λέσβου, δεν καλέστηκε το εργατικό κέντρο, εργατικά σωματεία, αλλά και αγροτικοί σύλλογοι, διότι οι θέσεις τους είναι οι θέσεις του ταξικού κινήματος, θέσεις που υπερασπίζονται την εργατική τάξη και τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι αυτονόητο λοιπόν, στη διημερίδα που συζητήθηκαν οι τρόποι προετοιμασίας της περαιτέρω κερδοφορίας των εφοπλιστών, το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο από τη μία με την εντατικοποίηση της επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών και από την άλλη με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ακτοπλοΐα που «αφήνει στο έλεος των εφοπλιστών» τους κατοίκους της Λέσβου και τους επιβάτες, οι οποίοι θα επωμιστούν τις αυξήσεις των εισιτηρίων αλλά και τα μειωμένα δρομολόγια από το νέο έτος, με στόχο τη μείωση της ζημιάς των εφοπλιστών, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο θα αποτελούσε αγκάθι, αφού οι θέσεις μας για την ακτοπλοΐα είναι συγκεκριμένες και δεν υπηρετούν τους εφοπλιστές, αλλά το λαό.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου να παλέψουν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Να ορθώσουν τείχος αντίστασης απέναντι στα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που εξαπολύει η κυβέρνηση.

Απαιτούμε και διεκδικούμε :

Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%.

Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή λιμάνια και ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού.