Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για την σύγχρονη ιχθυόσκαλας στην Λέσβο

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014, το πρωί, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, οργάνωσε
σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο, στην οποία έλαβαν μέρος ο κ. Αθανασίου, ο οποίος και προήδρευσε, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο κ. Σωτήρης Ζαμτράκης και αρμόδιοι υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Δημήτρης Μπούμπουλης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Πασπάτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Ελλάδος (Ο.Κ.Κ.Α.), Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Λέσβου και του Συλλόγου Μέσης Αλιείας Λέσβου, καθώς και διάφοροι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με θέμα την δημιουργία ιχθυόσκαλας διακίνησης αλιευμάτων στη Λέσβο, ενόψει των δυνατοτήτων που παρέχει η Πέμτη Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση (Ε.Σ.Π.Α. Β’), προς τη Χώρα μας, δηλαδή των ετών 2014 – 2020.
Εξετέθησαν όλες οι απόψεις, ιδίως από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας, πάνω στην πρώτη αυτή προσέγγιση της εν λόγω προσπάθειας και μετά από αναλυτική συζήτηση  αποφασίσθηκε να ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη με ολοκληρωμένα τα επιστημονικά και λοιπά τεχνικά στοιχεία, για την τοποθεσία που προτείνεται να δημιουργηθεί η Ιχθυόσκαλα, τις ποσότητες παραγωγής των αλιευμάτων, αλλά και κατά είδος αλιεύματος, η επίλυση επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η παράκτια όσο και  μέση αλιεία στο νησί μας, κλπ.
  Ειδικότερα, ο Δήμαρχος επήνεσσε την πρωτοβουλία του Υπουργού κυρίου Αθανασίου και αναφέρθηκε στο μακρύ οδοιπορικό, επί δεκαετίες, του επιτακτικού αιτήματος του τότε Δήμου Μυτιλήνης, για την ανάγκη της δημιουργίας  σύγχρονης ιχθυόσκαλας  στο Δήμο, παρακαμπτομένων γραφειοκρατικών και άλλων τοπικών αντιστάσεων που προβλήθηκαν διαχρονικά, ώστε μέχρι σήμερα να μην έχει κατορθωθεί η δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας ιχθυόσκαλας στον τόπο μας.

Τέλος, ζήτησε από τους παρευρισκομένους, να μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία που παρέχεται στο νησί μας να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Β’, ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πολλαπλής χρησιμότητας, στο μεγαλύτερο εκτατικά Δήμο της Ελληνικής επικράτειας, όπως είναι το νησί μας, αφού κατά τις πληροφορίες του Δημάρχου, παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής μιας σύγχρονης ιχθυόσκαλας στον τόπο μας, εκ των τριών συνολικά που προβλέπεται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα και γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για το κοινό συμφέρον.