Η Ερεσός καλωσορίζει τον Αύγουστο με φωτιές- Αναβίωση του εθίμου του «ΑΞΤΟΥ»

Η ΕΡΕΣΟΣ Καλωσορίζει με φωτιές τον Αύγουστο
Αναβίωση του εθίμου του «ΑΞΤΟΥ»



Την Πέμπτη 31 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στην παραλία της Ερεσού αναβιώνει το έθιμο του «ΑΞΤΟΥ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «ΦΑΝΙΑΣ».

Με φωτιές και χορούς υποδεχόταν παραδοσιακά η Ερεσός τον Αύγουστο. Το βράδυ της παραμονής της 1ης Αυγούστου άναβαν φωτιές στις γειτονιές, όπου μικροί και μεγάλοι χόρευαν και πηδούσαν πάνω από τις φωτιές.

Τα έθιμο είναι αντίστοιχο μ’ αυτό του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα που γιορτάζεται σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με την παράδοση η φωτιά επιφέρει την κάθαρση κι οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερεσιωτών «ΦΑΝΙΑΣ» φέτος αποφάσισε να αναβιώσει το έθιμο, που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει.

Το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου έχει αναλάβει την προετοιμασία και θα πρωταγωνιστήσει στην εκδήλωση, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, στις 9.30 μ.μ., στην παραλία της Ερεσού, μπροστά από την Πλατεία του Γιαλού (Σκάλα Ερεσού).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το θερινό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερεσιωτών «ΦΑΝΙΑΣ»:

Βραδιά Καντάδας

Σάββατο, 2 Αυγούστου, 11.00 μ.μ.
Μέλη και μη του Συλλόγου θα τραγουδήσουν καντάδες στους δρόμους της Σκάλας Ερεσού, με πρωταγωνιστές μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Σάββατο, 9 Αυγούστου

Ο νεοσύστατος Π.Σ.Ε. «ΦΑΝΙΑΣ» συνεργάζεται με το Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ» και διοργανώνουν από κοινού τη θερινή Αιμοδοσία.

Ο θεσμός της αιμοδοσίας που έχει καθιερωθεί από το Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ» έχει προσφέρει τεράστια βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη κι αποτελεί τη σημαντικότερη, ίσως, δραστηριότητα ανθρωπισμού κι αλληλεγύης των Ερεσιωτών, όπου κι αν βρίσκονται.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΥΚΟΥ

Σάββατο, 30 Αυγούστου

Ο Π.Σ.Ε. «ΦΑΝΙΑΣ» διοργανώνει τη Γιορτή Σύκου, ενός προϊόντος που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Ερεσού.