Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Λέσβο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας (Φώτο, βίντεο)

Αναχώρησε πριν από λίγο από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας


Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας μετέβη σήμερα, 21/07/2014, στη Μυτιλήνη και επισκέφθηκε νωρίς το πρωί, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Στην επίσκεψη αυτή παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λαγός, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Βορείου Αιγαίου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Σαμαράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τάξης Λέσβου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Βάλεσης, και ο Βοηθός Αστυνομικού Διευθυντή Τάξης Λέσβου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Καλέλλης. Επίσης, στην επίσκεψη παρέστη ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, κ. Παναγιώτης Νίκας.

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης σε υπηρεσίες του νησιού ολοκληρώθηκε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, όπου τον κ. Υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Διονύσιος Κουτσούκος και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Πύραρχος Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Το απόγευμα ο κ. Κικίλιας συνόδευε την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Cecillia Malmström στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Μυτιλήνης.

Το στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, που λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου και μαζί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ξενάγησε στους χώρους του την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström (Σεσίλια Μάλμστομ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι κ. κ. Βαρβιτσιώτης, Κικίλιας και Μάλμστρομ επιθεώρησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής, ενώ συνομίλησαν με τους γιατρούς και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και με όσους συνεισφέρουν εθελοντικά σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, περνώντας για πρώτη φορά στο χώρο που κρατούνται οι μετανάστες, συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα και ενημερώθηκαν από κοντά για τις συνθήκες κράτησής τους.
Στη συνέχεια, o κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροποεπισκέφθηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου η κ. Μάλμστρομ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Λιμενικού για την καθημερινή διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της δραματικής αύξησης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος και επεσήμανε στην Επίτροπο ότι χάρη στην αυτοθυσία αυτών των στελεχών είναι εφικτή η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά το πέρας της επίσκεψης, δήλωσε:
«Η εικόνα που σήμερα αντικρίζουμε στη διαχείριση των προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη, είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από ένα χρόνο. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βέβαια η καλή συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία.
Αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς.
Εμείς, ως Υπουργείο, το φέραμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στα Ευρωπαϊκά Όργανα, με ένα ζητούμενο: Τον επιμερισμό του βάρους της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης σε όλους τους Ευρωπαίους Εταίρους. Αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε τόνο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη».


Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.)

Πρώτος σταθμός του Υπουργού ήταν το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στη Μόρια, όπου ενημερώθηκε για τις δομές που έχουν δημιουργηθεί και το έργο που προσφέρεται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο Υπουργός κατά την έξοδό του από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δήλωσε: «Είναι δομές που έχουν δημιουργηθεί με βάση τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συνθήκες και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υλοποιείται ένα αξιόλογο έργο. Είναι σημαντικό να το αναφέρουμε όπως σημαντικό είναι να σταθούμε στην ανθρωποκεντρική διάσταση συνολικά των Κέντρων αυτών. Διότι με τις υποδομές αυτές διασφαλίζουμε τόσο τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των αλλοδαπών, όσο και ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως είναι η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους και η καταγραφή τους, ο ιατρικός έλεγχος και η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Θα ήθελα να απευθυνθώ και προς την τοπική κοινωνία της Λέσβου και να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους του νησιού για τη στάση που έχουν δείξει στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Δημιουργεί ιδιαίτερη πίεση στις δομές μας, αλλά και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Μόνο στη Λέσβο, τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Σε απόλυτα μεγέθη, γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, τον Ιούνιο του 2014, 1.198 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2013 είχαν συλληφθεί 496 παράνομοι μετανάστες.

Είναι ένα τεράστιο θέμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνη της όλο το βάρος. Επαναλαμβάνω κάτι που θα πρέπει να θεωρείται από όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. ως δεδομένο: Η επίλυση αυτού του προβλήματος στηρίζεται στην αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης ».

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Δεύτερος σταθμός στην επίσκεψη του Υπουργού ήταν το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας και στη συνέχεια η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Λαγό, καθώς και με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων και συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες εργασίας και για θέματα ασφάλειας της περιοχής.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και να ενημερωθώ για τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και το προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε ενέργειες ενίσχυσης της Περιφέρειας με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Το έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η ενίσχυση του έργου του Έλληνα Αστυνομικού. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα αστυνομικό. Το έργο που επιτελείται από τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αξιόλογο και γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Το πρωί επισκέφθηκα το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας. Θεωρώ καθήκον μου να γνωρίσω από κοντά και τον τελευταίο αστυνομικό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Δεν πρόκειται για μία τυπική δέσμευση, αλλά για μία ιερή υποχρέωση».

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Πύραρχος κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης κ αι τους πυροσβέστες της Υπηρεσίας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και την προετοιμασία που έχει γίνει επισημαίνοντας τα εξής: «Επισκέφθηκα την Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι και η έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού και μέσων. Τα δύο αεροπλάνα PZL που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία βρίσκονται σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση και ετοιμότητα. Το ίδιο καλή είναι και η κατάσταση και των 43 πυροσβεστικών οχημάτων. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω παλαιότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων στα Κλιμάκια της Καλλονής και της Αγιάσου και δεσμεύτηκα ότι θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα αναζητήσω λύση όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Έχουμε τα γνωστά προβλήματα στα εναέρια και επίγεια μέσα, όμως οι άνδρες της Πυροσβεστικής για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κατά το δυνατόν τα οποία προβλήματα υπάρξουν και ευχόμαστε οι καιρικές συνθήκες να μας ευνοήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλω να τονίσω ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση με όλο το μηχανισμό μας, ώστε να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε να επισκεφθούν τη χώρα μας. Θα ήθελα όμως να ζητήσω στην πολύ κρίσιμη φετινή μάχη τη συνδρομή όλων: εθελοντών και πολιτών.

Μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα με ακούσετε πολλές φορές να απευθύνω αυτή την έκκληση. Η έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων, ένα απλό τηλεφώνημα, μπορεί να μας σώσει από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μας είναι η επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός».

ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ