120 χρόνια «Αναγνωστήριο Αγιάσου»-Πλούσιες οι εκδηλώσεις

Εφέτος συμπληρώνονται εκατόν είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου,γεγονός πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Αγιάσο και τη Λέσβο, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.


Το Αναγνωστήριο «Η Ανάπτυξη» Αγιάσου ιδρύθηκε το 1894 σε δύσκολα χρόνια, επί Τουρκοκρατίας στη Λέσβο, και με σκυταλοδρόμους απλούς ανθρώπους ανέπτυξε πολυσχιδή δράση όχι μόνο στον πνευματοκαλλιτεχνικό τομέα, αλλά και στον κοινωνικό και εθνικό.

Κατάφερε να ενώσει όλους τους Αγιασώτες με κοινό στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την καλυτέρευση της ζωής.

Κανείς απ’ τους ιδρυτές, τους οραματιστές και τους συνεχιστές δε θα μπορούσε να φανταστεί πως το μικρό αναγνωστήριο των χρόνων της σκλαβιάς θα μπορούσε να είναι το σημερινό λαμπρό πνευματικό κέντρο που εκπέμπει το φως του σ’ όλο το αρχιπέλαγος με τις ποικίλες πολιτιστικές του δράσεις και τις τεράστιες κτιριακές του υποδομές.

Τα εκατόν είκοσι χρόνια μας βρίσκουν σε μια δοκιμασία της πατρίδας μας οικονομική, πολιτική και κοινωνική, που οπωσδήποτε επηρεάζει και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η πολύπλευρη αυτή κρίση και η πρωτοφανής οικονομική δυσπραγία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και τη λειτουργία ενός πνευματικού κέντρου με μεγάλες ανάγκες, όπως το Αναγνωστήριό.

Όπως, όμως, και στο παρελθόν έτσι και τώρα, σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές το Αναγνωστήριο μας το στηρίζουν υλικά και ηθικά πάλι οι απλοί άνθρωποι.
Πρώτοι οι ομογενείς μας, που το έχουν καύχημα, αλλά και οι φίλοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου αποφάσισε να γιορτάσει τα εκατόν είκοσι χρόνια μέσα στα περιθώρια των οικονομικών του δυνατοτήτων.
Δρομολογήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το μήνα Αύγουστο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.
Τις αφιερώνουμε σ’ αυτούς τους εργάτες του πνεύματος και της προόδου που με κόπους και θυσίες σήκωσαν το Αναγνωστήριο ψηλά, ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης, και σ’ όλους εσάς που είστε κοντά μας, μας στηρίζετε και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε, να κρατήσουμε ζωντανό το Αναγνωστήριό μας για να στείλει το φως του ακόμα μακρύτερα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.

του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
Κλεάνθης Δ. Κορομηλάς


ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και θα λειτουργεί από 15Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου  2014, καθημερινά από τις 10:30΄ π.μ. ως τις 2 μ.μ και από τις 5:30΄ μ.μ. ως τις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου και έχει κύρια πρόσβαση από την Πλατεία Δημαρχείου, χτίστηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι, κλπ) και αποθησαυρίζει ένα σπάνιο λαογραφικό πλούτο.

Την περίοδο 2009-2010 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτισμού των εκθεμάτων του. Στο ισόγειο φιλοξενείται η σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη, η οποία αποτελείται από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία, είδη οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδελφών Παναγιώτη και Ευστρατίου Προκοπίου Κουτσκουδή, ξυλουργικών εργαλείων του Δημητρίου Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχαήλ Γ. Ξενέλη. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας. Στον όροφο υπάρχει η Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, η συλλογή κεραμικών των Χατζηγιάννηδων του Γρηγόρη Ευαγγελινέλη, τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού παραδοσιακού αγιασώτικου σπιτιού.