Δεν θα ξανά είναι υποψήφιος ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Παρις Τσαρτας

ΔΗΛΩΣΗ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τη Σύγκλητο


Αγαπητές  & Αγαπητοί  Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την οριστική και αμετάκλητη απόφασή μου να μην υποβάλω  υποψηφιότητα για τη θέση του Πρύτανη στις επικείμενες Πρυτανικές Εκλογές.

Η απόφασή μου - αυτή δεν χρειάζεται να το επισημάνω - ήταν εξαιρετικά δύσκολη και όχι για λόγους που μπορεί να θεωρηθούν σχετικοί με την κούραση, τις προσωπικές φιλοδοξίες ή επιδιώξεις του καθενός, αλλά διότι έχοντας την ευθύνη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου  καθώς  και μια μακρόχρονη παρουσία στη Σύγκλητο, μπορώ με ειλικρίνεια να πω ότι σ’ αυτή τη συγκυρία,  το δίλλημα της πιθανής συνέχειας στη Διοίκηση ήταν επίπονο και εξαιρετικά πολύπλοκο  για εμένα. Αντίθετα δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει  κανένα δίλημμα στην απόλυτη ανάγκη να μην μείνει ούτε μια μέρα χωρίς Διοίκηση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις θεσμικού χαρακτήρα στις Πρυτανικές Εκλογές. Το συμφέρον του Πανεπιστημίου Αιγαίου προέχει.

Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,

Αυτό στο οποίο κατέληξα είναι ότι σκόπιμο θα είναι στην απόφασή μου να πρυτανεύσει ως καθοριστική παράμετρος το γεγονός ότι έχω εκλεγεί για μια θητεία, η οποία, όπως όλοι καλά γνωρίζετε, επειδή ο χρόνος είναι έννοια ελαστική και ιδιαίτερη, δεν μπορεί να συγκριθεί  με οποιαδήποτε θητεία στο παρελθόν, άρα θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί μια πλήρης διπλή θητεία. Η άποψή μου αυτή είναι προσωπική, ενδεχομένως αντίθετη με την άποψη και  τις επιλογές άλλων συναδέλφων Πρυτάνεων, τους οποίους σέβομαι, αγαπώ και εκτιμώ  και με τους οποίους συνεργάστηκα στην προσπάθεια να κρατηθούν όρθια τα Πανεπιστήμια. Η διαφοροποίηση αυτή είναι και πρέπει να είναι   κατανοητή, αφού αντίστοιχα διαφέρουν και τα προβλήματα, αλλά και τα χαρακτηριστικά των Πανεπιστημίων.
Στην απόφασή μου αυτή με οδήγησαν ορισμένα δεδομένα, στα οποία  θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά:

Το πιο σημαντικό ζήτημα προκύπτει από την τακτική και της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στην ίδια θητεία, για 2η φορά, φαίνεται να επιδιώκει ή να επιτρέπει με πράξεις ή παραλείψεις την μετατροπή των θητειών των εκλεγμένων το 2010 Πρυτάνεων σε διακύβευμα με πολιτικά χαρακτηριστικά στις επικείμενες  Πρυτανικές Εκλογές. Καταστρατηγεί, για πολλοστή φορά, τη βασική αρχή στη Διοίκηση και την Πολιτική, ότι στα μείζονα ζητήματα εάν δεν Προβλέπεις, Προνοείς και Προλαμβάνεις δεν λύνεις αλλά δημιουργείς προβλήματα.  Τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένοι κύκλοι από Συμβούλια Ιδρυμάτων, έθεσαν νομικό ζήτημα για αυτό το θέμα, το οποίο έχει παραπεμφθεί από τον Υπουργό για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι σίγουρο ότι θα επιδέχεται νομικά, θεσμικά και πολιτικά πολλές αναγνώσεις. Η ηγεσία του Υπουργείου, όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όφειλε  - και δεν το έχει κάνει-  και σε αυτό το ζήτημα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων και του θεσμικού πλαισίου του σχετικού με τα Όργανα Διοίκησης των Πανεπιστημίων, ήδη από πέρυσι. Παρατηρούμε αντίθετα την επικράτηση  δυο μέτρων και δυο σταθμών. Στην περίπτωση π.χ. της απόφασης του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμός γνωμοδότησης 124/2013) η οποία έδινε το δικαίωμα στον Πρύτανη να ορίζει τους Αντιπρυτάνεις του, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ δεν την έχει αποδεχτεί, το ΕΚΠΑ παραμένει χωρίς Αντιπρυτάνεις και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αντιδράσει. Στην περίπτωση των θητειών, αντιθέτως, σπεύδει στο Νομικό Συμβούλιο με αβέβαιο αποτέλεσμα μίας πιθανότατα μαχητής, θεσμικά και πολιτικά, γνωμοδότησης ως προς την ουσία της.  Επομένως δεν θα επέτρεπα οι όποιες προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες σε μια τέτοια θέση ευθύνης  να με οδηγήσουν σε μια απόφαση που θα  μετασχηματιζόταν  σε ένα πολιτικό και νομικό παιχνίδι εντυπώσεων, με επιπτώσεις στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μας.

Επιπλέον, ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 9/5/2014, επέβαλε από πλευράς του εν ενεργεία Πρύτανη να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο θέμα με τρόπο που να μην επιτρέψει καμία κριτική για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και παιχνίδια προσωπικών στρατηγικών. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή ανακοίνωση  της απόφασής μου είναι μια στάση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου μας – το οποίο Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας και να είναι υπεράνω όλων μας – και προς όσους θελήσουν να διεκδικήσουν τη θέση του Πρύτανη. Είμαι σίγουρος ότι με ευθύνη η πανεπιστημιακή κοινότητα του  Αιγαίου  που έχει μια παράδοση ενεργού συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες  καθώς και στην προάσπιση των συμφερόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα επιλέξει έναν ή μια συνάδελφο που θα αναλάβει  από την 1/9/2014 το δύσκολο έργο της διοίκησης του Πανεπιστημίου μας. Έναν άνθρωπο με διοικητικές ικανότητες, πολιτικές θέσεις, ακαδημαϊκό ήθος, υψηλό αίσθημα ευθύνης, ικανό να διεκδικήσει και να προασπίσει τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έναν άνθρωπο  που θα  να έχει ως κύριο γνώμονα στις επιλογές του το σεβασμό στη συνέχεια της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τέλος, θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους ότι η θητεία της παρούσας Πρυτανικής Αρχής λήγει στις 31/8/2014 και ως τότε θα υπάρχει εκλεγμένος Πρύτανης και Πρυτανική Αρχή που θα συνεχίσουν να διοικούν το Πανεπιστήμιο, με βάση τις θέσεις που εξέφρασαν και για τις οποίες ψηφίστηκαν το 2010, με πολύ υψηλό ποσοστό. Στο τέλος αυτής της τετραετίας θα γίνει ο απολογισμός της θητείας της Πρυτανικής Αρχής και έως τότε έχουμε πολλά και σημαντικά ζητήματα να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε. Είναι επίσης προφανές,  ότι σε ό,τι με αφορά έχω υποχρέωση, αλλά επίσης θέση και άποψη για τις επικείμενες Πρυτανικές Εκλογές και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη θέση του Πρύτανη, την οποία και θα την εκφράσω όταν πρέπει.

Προς το παρόν, ευχαριστώ όλους εσάς αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε στην εκλογή της νέας Πρυτανικής Αρχής με γνώμονα την ακαδημαϊκή παράδοση, αλλά και τις σημαντικές και  υψηλές  ανάγκες του Ιδρύματος.


Καθηγητής Πάρις Α. Τσάρτας

Πρύτανης