Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μιλάει στο L.P για τα επεισόδια στην Μανωλάδα Ηλείας


Βρισκόμαστε δύο μόλις μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, στη Μανωλάδα Ηλείας,  όπου εκπρόσωποι παραγωγού  φράουλας άνοιξαν πυρ κατά αλλοδαπών εργατών με καραμπίνα, όταν εκείνοι απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Το L.P. με τη δημοσιογράφο Βίκυ Καλοφωτιά επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ.Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος μας κατέθεσε την άποψή του επί του θέματος:

“Πρόκειται για ένα καθεστώς ανθρώπινης δουλείας και υπερεκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργαζομένων και το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τους έκπληκτους μπροστά σε τέτοια κρούσματα βίας καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος αλλοδαπών στην περιοχή της Μανωλάδας και βέβαια όχι μόνο από τους συγκεκριμένους παραγωγούς. Σαφέστατα αυτή τη φορά εξελίχθηκαν στην πιο ακραία εκδοχή τους και γι’ αυτό προκάλεσαν και καθολική αντίδραση και έλαβαν κατόπιν τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονταν επί σειρά ετών και στο παρελθόν αλλά δεν μεριμνούσε κανείς και φυσικά ούτε και η Πολιτεία για την εξυγίανση των συγκεκριμένων φαινομένων. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι όσοι από τα θύματα τολμούσαν μέχρι σήμερα να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά, απελαύνονταν κατευθείαν. Ωστόσο, χρήζει άμεσης εξακρίβωσης αν πίσω από τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο και μακάρι να ισχύει όντως το ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης θα παρασχεθεί προστασία στους αλλοδαπούς εργαζομένους. Ελπίζω επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν θα περάσει στην αφάνεια μετά από λίγο καιρό και ότι θα προβούμε άμεσα σε πράξεις δραστικές και επί της ουσίας με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών”.