Μέτωπο γιατρών-φαρμακοποιών-πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας


«Πανυγιειονομικό μέτωπο διεκδικήσεων μετά τις γιορτές και ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων, που υποβαθμίζουν την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή και οδηγούν σε επαγγελματική εξόντωση τους λειτουργούς της υγείας»,...
ανακοίνωσαν την Πέμπτη γιατροί, φαρμακοποιοί και πολίτες, στη διάρκεια συνάντησης στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Σύμφωνα με τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, τους κλαδικούς φορείς και τους συνταξιούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση, μετά την εορταστική περίοδο θα υπάρξει κοινό μέτωπο διεκδικήσεων με συντονισμένες δράσεις και εκτίμησαν ότι «η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση την περίθαλψη του ασθενή και σε αδιέξοδο τους λειτουργούς της υγείας».
Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη συνάντηση είναι ο κίνδυνος να παραγραφούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, για ιατρικές επισκέψεις, κλινικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς, σύμφωνα με το Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, «κάθε δικαίωμα για την λήψη των παροχών, παραγράφεται ένα έτος μετά τη γέννηση του».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ άμεσο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων, που αφορούν τα τρία τελευταία χρόνια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «δεν είναι δυνατό, πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 8.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο να έχουν την ίδια συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εκείνους που έχουν εισοδήματα 150.000 και 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί τότε, η μόνη λύση που τους απομένει είναι να μην πάρουν το φάρμακό τους, να μην κάνουν τις εξετάσεις τους. Η κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης με συνέπεια να απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές».
«Αφού η πολιτεία αδυνατεί να συστήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, δράσης και ορθής παροχής υπηρεσιών, οι ίδιοι οι φορείς, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δράση», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή attikipress.gr