Παράταση για Ε9 και απογραφή στο ΓΕΜΗ ζητά η ΕΦΕΕΘ


Παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης των στοιχείων ακινήτων (Ε9) και της προθεσμίας ηλεκτρονικής απογραφής στο ΓΕΜΗ ζητά η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) με επιστολή...
προς το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ΕΦΕΕΘ ζητεί να δοθεί παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2013 για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (31/12/2012) λόγω και των αργιών είναι ελάχιστος.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι το σύστημα του Taxisnet είναι επιβαρυμένο την περίοδο αυτή και οι χρήσεις του δυσχερείς, τονίζοντας επιπλέον ότι το λογισμικό πρόγραμμα του Ε9 δεν είναι λειτουργικό και απαιτεί πάρα πολύ χρόνο για την καταχώρηση των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

«Την περίοδο αυτή οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί λόγω του ότι είναι τέλος του χρόνου έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς που υπολείπεται», προσθέτει.

Επίσης, η ΕΦΕΕΘ ζητά την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 της λήψης κλειδαρίθμων και την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet των παλαιών χρηστών, διότι, όπως σημειώνει, είναι αδύνατο όλοι αυτοί αλλά και οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί να συνωστιστούν τις τελευταίες μέρες του έτους στα τμήματα μητρώου των Δ.Ο.Υ. για να κάνουν τη μεταβολή.

«Εξάλλου το σύστημα λειτουργεί και με τους παλιούς κωδικούς και δεν υπάρχει λόγος την περίοδο αυτή ν’ αλλάξουν», προσθέτει.

Παράλληλα, η Ένωση ζητά παράταση της προθεσμίας αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, η οποία λήγει στις 29 Δεκεμβρίου 2012, τονίζοντας ότι καθημερινά οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί συνωστίζονται στα Επιμελητήρια περιμένοντας ώρες σε ατελείωτες ουρές και τελικά δεν εξυπηρετούνται.

«Επειδή το προσωπικό των Επιμελητηρίων αν και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν δύναται να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο δουλειάς, παρακαλούμε να δοθεί παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου το 2013 για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις, οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί και να επιτευχθεί ο στόχος απογραφής των εταιριών στο ΓΕΜΗ», υπογραμμίζει.


Πηγή metrogreece.gr